latinica  ћирилица
11/04/2019 |  16:18 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Rogatica: Proizvođačima krompira podsticaji u vrijednosti od 50 odsto

Agroekološke prednosti rogatičkih oranica na kojima se tradicionalno uzgaja krompir ove sezone biće još bolje iskorištene. Danas su proizvođačima podijeljeni paketi sjemenskog krompira.

U realizaciju biznis plana u okviru kojeg bi krompirom trebalo biti zasijano 300 hektara novih površina, angažovan je 61 poljoprivrednik.

Većina njih do sada nije proizvodila krompir za šire tržište.

Pakete u vrijednosti od četiri, odnosno dvije hiljade KM, koji uključuju sjemenski krompir, sredstva za zaštitu i đubrivo poljoprivrednici plaćaju 50 odsto niže.

Branislav Radojević, proizvođač krompira iz Rogatice naglasio je da je svaka pomoć poljoprivrednim proizvođačima korisna, pa i subvencija od 50 odsto.

Poljoprivrednici neće morati brinuti ni o plasmanu proizvedenog krompira, sve količine preuzima rogatički "Agros", koji već ima ugovoreno tržište.

- Plasman robe na tržište postoji sve dok nema uvoza, kada se on pojavi u prevelikoj mjeri, nastaje problem sa izvozom - ističe Nemanja Vuković, proizvođač krompira iz Rogatice.

Preostalih 40 odsto vrijednosti paketa za sjetvu obezbjeđuje Ministarstvo poljoprivrede posredstvom IFAD-a, a 10 odsto opština Rogatica.

- 30 proizvođača uzelo je pakete od 4.000, a 31 od 2.000 KM. Agros je animirao manje proizvođače koji će obuhvatiti više domaćinstava i rezultirati većom proizvodnjom - rekla je Јelena Karadžić, zamjenica načelnika opštine Rogatica.

Biznis plan je petogodišnji i ukupno će obuhvatiti 140 individualnih poljoprivrednika.

- Stotinu poljoprivrednih proizvođača bavi se komercijalnom poljoprivrednom proizvodnjom, a veliki je broj malih poljoprivrednih gazdinstava i oni su cilj ovog biznis plana. Takođe, nastojimo da izađu na tržište, a fokus će imati kroz kolektivni nastup - pojasnila je Јelena Mićić, rukovodilac Područne jedinice Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

U okviru biznis plana radi se i na zaštiti geografskog porijekla rogatičkog krompira, na jačanju prepoznatljivosti i već stečenog ugleda, čime bi se postigla i bolja cijena.