latinica  ћирилица
11/04/2019 |  18:51 ⇒ 21:25 | Autor: RTRS

Prekinuta sjednica PD PS BiH, SDA tražila formiranje još jednog ministarstva u SM

Da li je na pomolu potpuna paraliza izvršne i zakonodavne vlasti BiH?! Hitna sjednica Predstavničkog doma, koja je trebalo da se bavi eskalacijom migrantske krize i neimenovanjem Delegacije BiH u Savjetu Evrope, prekinuta je i prije početka.

Osim SNSD-a i Srpskog kluba, koji su mnogo ranije odlučili da sjednicama Doma neće prisustvovati, dok ne bude izabran novi Savjet ministara, na današnjoj se nisu pojavili ni ostali srpski predstavnici, kao ni predsjedavajući, i ministri u Savjetu ministara, osim Vjekoslava Bevande.

Potvrđeno je - novi uslov SDA za formiranje izvršne vlasti, jeste uspostavljanje dva nova ministarstva na nivou BiH.

Da li su SDA i Bakir Izetbegović, dobili neke nove inpute od "svojih zapadnih saveznika", kako je to retrogradno stranački lider najavljivao na novogodišnjoj pres konferenciji!? Ili su ih ipak "osmislili" u stranačkoj kuhinji!?

Tek, nakon sarajevskog prioriteta svih prioriteta – integracija u NATO alijansu, pa potom samo njima željenih kalkulacija sa ministarskim resorima, objelodanjen je i novi zahtjev.

Da bi, valjda rasporedili sve pulene, svoje i Bošnjačkog im partnera – DF-a, a Srpsku dodatno razvlastili, sada traže dodatne fotelje u Savjetu ministara i nova ministarstva.

- Informacija jeste tačna. Praviti neku matematiku da bi neki Bošnjak iz SDA ostao u Savjetu ministara ili matematiku da neko iz reda ostalih iz DF-a uđe u Savjet ministara, a pri tome kršiti Ustav, moraju tražiti druge partnere - kaže Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH.

I to ne jedno novo bh ministarstvo. Već dva, potvrdio je Adil Osmanović, omiljenim medijima.

I to ministarstvo poljoprivrede i ekonomskih odnosa. No prije nego je publikovao da je SDA krenula u novu "nemoguću misiju", na propast unaprijed osuđenu, zaboravio je "zaboravni" Osmanović na sve prethodne uslove i ucjene svoje partije, i na višemjesečnu potragu za Bošnjačkim "privjeskom". Prikrivajući očiglednu stranačku opstrukciju, optuživao je druge.

- Zastupnički dom i Dom naroda trebaju raditi, i da su oni radili mi sada ne bismo došli u krizu. U ovom slučaju odgovornost snosti SNSD - tvrdi Osmanović.

Osmanović opet zaboravlja – da je za današi nerad Parlamenta i sam kriv, jer se kao ministar - poslanik pojavio nakon što je sjednica prekinuta, tek da bi stao pred novinare.

I "duplog" Denisa Zvizdića nije bilo ni u poslaničkim ni u ministarskim klupama.

Ni Dragana Mektića, ni Mirka Šarovića...Nije imao ko, čak ni poslovnički, prisutnim poslanicima da predoči Informaciju o migrantskoj krizi. Ili ono što bh. ministri u tehničkom mandatu, navodno svake sedmice imaju na stolu.

I sebe i njih pravdao je Osmanović. Od migrantske krize, imali su kaže preča posla.

- Koleginica Borovac ima neki sastanak u Tuzli, Mektić ima sudsku raspravu u Banjaluci - navodi Osmanović.

Mektić se nije pojavio ni na sudskoj raspravi u Banjaluci. Nije ga bilo ni u sjedištu Ministarstva gdje su inspektori obavljali "nadzor" zbog nepravilnosti u zapošljavanju.

"Nestali" Mektić, za banjalučke sudije je, vjerovatno, bio na sjednici Parlamenta, koja je prekinuta. 20-ak poslanika, pristiglo je da odsluša samo himnu BiH.

- Nismo imali kvorum za odlučivanje, nismo imali ni u kolegijumu. Vjerujte, ništa nismo dobili ni od institucija ni od predstavnika koji su tražili hitnu sjednicu, ništa nije zapisano - rekla je Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH.

A upravo "nestali" Mektić ili bar Denis Zvizdić trebali su pred poslanicima "skenirati" narastajuću migrantsku krizu.

A onda zajedno sa Šarovićem i Osmanovićem iz ministarskog dijela sale presjesti u poslanički – i svoj uradak, prihvatiti, odbaciti ili neki drugi zaključak donijeti. Pa se onda opet vratiti u ministarski odjeljak i to realizovati.

- Ne znam da li gospodin Zvizdić namjerava da u narednoj rotaciji bude istovremeno i predsjedavajući Savjeta ministara i predsjedavajući Predstavničkog doma, tako da je to ne samo nemoralno i neetičko, nego i nespojivo sa našim radom. Ne mogu nas natjerati da radimo na način koji je neprimjeren - ističe Nenad Stevandić, predsjednik Srpskog kluba u PD PS BiH.

Rade zato poslanici okupljeni u srpsku reprezentaciju na novim izmjena zakona o vraćanju Republici Srpskoj otetih nadležnosti. 27 ih je već pripremljeno, kaže Košarac i najavljuje odgovor na SDA-ove ucjene i uslovljavanja.

- Ukoliko se nastavi sa određenim uslovljavanjima, a bili smo svjedoci na jučerašnjem sastanku, imamo već spreman model našeg budućeg postupanja, vrlo jasno isprojektovan, sa vrlo jasnim aktivnostima, sa vrlo jasnim političkim potezima i u skladu sa Ustavom i zakonom - kaže Košarac.

U svjetlu sarajevskih ucjena i na njih iznuđenih odgovora, zvaničnici i Bihaća i Unskosanskog kantona i poslanici iz te regije, neriješenog gorućeg problema, kao i nekoliko puta ranije, vratili su se kućama, gdje ih samo u Bihaću čeka oko 4.000 migranata.

A htjeli su da saznaju kako to "pridošlice" neregistrovane krstare po BiH, kako ih Hrvatska nezakonito vraća, koliko novca je pristiglo od međunarodnih donatora i za šta je potrošeno, zašto BiH, kao sve uređene zemlje, još nema strategiju za upravljanje migrantskom krizom, zašto se ne primjenjuje bar "bajati" akcioni plan, i šta će Sarajevo uraditi da spasi grad i kanton koji u problemima grcaju!?

I javnost je htjela da zna kako će najžeći - sarajevski evroljupci, Briselu objasniti da žele u Uniju, kada u njenom predvorju, ni svoje predstavnike nemaju. Baš kao ni u Skupštini toliko im "voljenog" NATO saveza, OEBSa...

Da li će na sva neodgovorena pitanja, odgovor ponuditi bar oni koji "inpute" šalju!?