latinica  ћирилица
11/04/2019 |  20:54 ⇒ 20:55 | Autor: SRNA

U Beogradu predstavljena turistička ponuda Gradiške (FOTO)

Manifestacija Dani Gradiške u Beogradu, čiji je cilj jačanje saradnje u oblasti privrede, kulture i sporta između Republike Srpske i Srbije, odnosno Gradiške i beogradske opštine Palilula, otvorena je večeras u Beogradu, uz prezentaciju gastronomske i kulturne ponude gradiškog kraja.
Dani Gradiške u Srbiji - Foto: RTRS
Dani Gradiške u SrbijiFoto: RTRS

Manifestaciju su u Centru za kulturu "Vlada Divljan" svečano otvorili gradonačlenik Gradiške Zoran Adžić, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i zamjenik predsjednika opštine Palilula Darko Paunović.

Adžić je istakao da u Beogradu, a naročito u opštini Palilula, živi dosta potomaka ljudi iz Gradiške, te izrazio zadovoljstvo što su se prvi put okupili da obilježe Dane Gradiške u Beogradu i donesu dašak Lijevče polja i pokažu kulturu, običaje i tradiciju.

- Vratili smo Gradišku u Beograd, a Beograd približili Gradišci - rekao je Adžić.

Ističući da su se Gradiška i Palilula kada su počeli saradnju vodili Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije, Adžić je zahvalio vlastima Srbije, Vladi i predsjedniku Aleksandru Vučiću za donaciju od 750.000 evra za dvije kapitalne investicije - Dom kulture u Topoli i novi vrtić u Gradišci.

- Mi smo sigurni kada vidimo sigurnu i stabilnu Srbiju i Beograd. Najbitnije je da predstavimo jedinstvo. Moramo da budemo složni i jedinstveni da bi opstali - rekao je Adžić.

Foto: RTRS

Cicović je rekao da se ovim projektom Gradiška približila Beogradu i da jačaju odnosi srpskog naroda sa obje strane Drine.

On je podsjetio da će kroz izložbe slika, koje će biti održane u okviru ove manifestacije, biti pokazano zašto se Gradiška nekada zvala "Mali Beograd".

Cicović je naveo da će Predstavništvo Republike Srpske ovaj model saradnje Gradiške i Palilule nastaviti da realizuje i sa drugim sredinama Srpske i Srbije.

Paunović je podsjetio na bliske veze Republike Srpske i Srbije, navodeći da je Palilula prva među opštinama koja je uspostavila saradnju sa Gradiškom u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske.

- Nastavićemo da unapređujemo saradnju kroz sportske, kulturne i druge aktivnosti i truditi se da ova veza Palilule i Gradiške bude još jača - rekao je Paunović.

Foto: RTRS

Na otvaranju je nastupila ženska pjevačka grupa Perle izvođenjem izvornih pjesama iz područja Gradiške, a posjetioci su mogli da uživaju u gastronomskoj ponudi Gradiške, jelima, pićima, domaćim proizvodima, vinima.

U okviru manifestacije, predstavljena je i izložba slikarske kolonije iz Gradiške i grafike slikara Borislava Šokčevića, kao i predstava "Ljubav" pozorišta iz Gradiške.

Za sutra je u Knez Mihailovoj ulici planirana prezentacija Turističke organizacije Gradiške, a uveče prezentacija albuma "Građanska Gradiška", u kojem je opisan ovaj grad u periodu od 1914. do 1941. godine, kada je nosio sinonim "Mali Beograd".