latinica  ћирилица
11/04/2019 |  21:55 ⇒ 22:01 | Autor: SRNA

Višegrad: Promovisana knjiga "Rusi nisu izdali"

U Višegradu je večeras promovisana knjiga "Rusi nisu izdali" Borisa Zemcova, ruskog novinara, dobrovoljca tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, te svjedoka NATO bombardovanja SR Јugoslavije.
Višegrad: Promovisana knjiga Borisa Zemcova - Foto: SRNA
Višegrad: Promovisana knjiga Borisa ZemcovaFoto: SRNA

On je istakao da se bombardovanje, koje je 1999. godine počelo u Srbiji, nastavlja i danas, samo na drugačiji način.

- Tada su bombardovali aerodrome, vojne jedinice i objekte, a sada bombarduju vašu kulturu, obrazovanje, privredu, generalno srpsku naciju i čitav slovenski svijet. Oni koji pokušavaju da bombarduju srpski narod neće u tome uspjeti dok ima ljudi koji su spremni da se ovakve knjige štampaju - naveo je Zemcov.

On je istakao da je uoči početka NATO agresije na SR Јugoslaviju 1999. godine kao novinar bio na Kosmetu, te da je u noći kada je trebalo da krene iz Beograda za Rusiju počelo bombardovanje srpske prijstonice.

- Pošto je aerodrom bio bombardovan, nisam mogao letom da se vratim u Moskvu, a nekoliko noći sam prespavao na klupama u Beogradu. Osjetio sam potrebu da ono što sam vidio i preživio tokom NATO bombardovanja kažem cijelom svijetu, kao i mojim sunarodnicima i, uz pomoć srpske braće, podijelim i sa srpskim čitaocima - naveo je Zemcov.

Zemcov je rekao da je ova knjiga njegov dug i prema saborcima iz Višegrada, gdje je tokom 1993. godine ratovao kao dobrovoljac i pomagao srpskoj braći da odbrane svoju vjeru i pravo da budu narod koji ima svoju državu.

- Vidio sam smrt, krv i pogibiju moje braće dobrovoljaca. Osjećao sam obavezu da o tome napišem knjigu - naglasio je Zemcov.

On je zahvalio vlastima Republike Srpske zato što su 12. april proglasili Danom ruskih dobrovoljaca i istakao da, dok se taj datum bude obilježavao, biće živo i sjećanje na te ljude i događaje.

U Višegradu će sutra biti obilježen Dan ruskih dobrovoljaca koji je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.