latinica  ћирилица
12/04/2019 |  12:53 | Autor: SRNA

Čast otadžbine: Bezbjednosne snage Srpske da se pripremaju za odbranu

Udruženje "Čast otadžbine" ocijenilo je da bezbjednosne snage Republike Srpske moraju ozbiljno i organizovano prići pripremama svih subjekata za odbranu Srpske i ne smiju dozvoliti bilo kakvo iznenađenje.
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs) -
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs)

Ovo udruženje ocjenjuje da su Bakir Izetbegović i njegova SDA "izvor svih sukoba u državnoj zajednici BiH, od Dejtona do danas".

- Bakir se sprda sa ustavom i postojećim zakonima, vrijeđa, dezavuiše i omalovažava srpski narod. Sabotira formiranje vlasti na nivou BiH i bori se za njemu odane `srpske` ministre u Savjetu ministara BiH - navodi se u saopštenju iz ovog udruženja.

Iz Udruženja "Čast otadžbine" ističu da se "SDA i Izetbegović godinama pripremaju `za zlu ne trebalo` ako Srbi ne budu poslušni i ako raspišu referendum za nezavisnost Republike Srpske", kao i da Izetbegović otvoreno kaže da izdvajanje Republike Srpske iz državne zajednice BiH ne može proći bez rata.

- Nadamo se da je i Srbima i Bošnjacima dosta ratovanja i da se neće dati zavesti, zarad nekih bjelosvetskih interesa - ističe se u saopštenju.

Ovo udruženje podsjeća da Izetbegoviću smeta formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske, iako je sve urađeno po zakonu, te da mu smeta sve što jača Republiku Srpsku i da optužuje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da destabilizuje BiH i da će FBiH na to dati snažan odgovor.

U tekstu se ocjenjuje da bi Izetbegović volio da Srbi imaju podređen položaj, da nisu organizovani i sposobni da pruže otpor u slučaju eventualnog oružanog sukoba.

Iz Udruženja "Čast otadžbine" tvrde da SDA i Izetbegović godinama forsiraju rad namjenske industrije i pripremaju se za rat, kao i da u FBiH ima veliki broj paravojnih formacija, obučenih i uvježbanih i veliki broj organizacija proisteklih iz građanskog rata.

- Niko još ne zna tačan broj povratnika `Alahovih ratnika` u FBiH, ali moramo znati da oni predstavljaju ozbiljnu prijetnju Republici Srpskoj. A kada sagledamo moguće pretnje Republici Srpskoj, ne možemo zanemariti Oružane snage BiH, bošnjačku komponentu koja radi i radiće po zahtjevima i komandama SDA i Izetbegovića, jer su komandni kadar postavljali oni - navode iz ovog udruženja.

Uz podsjećanje da je Dodik stanje u državnoj zajednici BiH ocijenio kao haotično i bez nade da ne može u ovakvim okolnostima biti popravljeno, ovo udruženje smatra da zbog toga svi moraju dati apsolutnu podršku Dodiku i svim institucijama Republike Srpske, koji se bore za opstanak i egzistiranje Republike Srpske.

- Nadamo se da će i SDS uspješno savladati unutrašnje slabosti i pridružiti se snagama koje se bore za interese Republike Srpske - ističe se u saopštenju.

Iz Udruženja "Čast otadžbine" ponovili su da Srbi moraju smoći snage i razdružiti se sa Bošnjacima putem referendumskog izjašnjavanja i da je jedino kvalitetno rješenje - miran razlaz, uz puno učešće velikih sila.

U saopštenju se napominje da ni punih pet mjeseci od izbora nisu implementirani izborni rezultati i da se to događa samo u državnoj zajednici BiH i vjerovatno nigde više na svijetu.

Vlast na nivou BiH ne postoji, onemogućen je rad izabranog Predsjedništva BiH, a srpski klub u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine u ovakvim okolnostima ne želi da prisustvuje sjednicama, jer nisu spremni za političke ucjene, dodaje se u saopštenju.

Iz Udruženja ističu da Savjet ministara radi u tehničkom mandatu, ali da mu to "ne smeta da uz pomoć svojih vazala" ignoriše interese Republike Srpske.