latinica  ћирилица
12/04/2019 |  13:54 | Autor: SRNA

Dačić: Priština uvođenjem taksi narušila regionalnu saradnju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Varšavi da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, ali da je ona ozbiljno narušena kada je Priština uvođenjem taksa prekršila CEFTA sporazum i principe Regionalnog ekonomskog prostora.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je, obraćajući se učesnicima "Berlinskog procesa", ukazao da uprkos takvom ponašanju Prištine, Beograd nije uzvratio nijednom recipročnom mjerom, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Srbija nastoji da se u odnosima sa svim susedima težište stavi na razvoj ekonomske i drugih vidova saradnje. Ocjenjujemo da bi to moglo da doprinese stvaranju povoljnije ukupne klime u regionu, a time i da olakša rješavanje nagomilanih nasljeđenih pitanja - rekao je Dačić.

On je naveo da je, osim političke volje, potreban i ekspertski, odnosno tehnički nivo razumijevanja pojedinačnih problema, kao što je pitanje granica i naglasio da je mnogo važnije kvalitetno umjesto brzog rješenja.

- Aktivno smo doprinjeli, na primjer, zajedno sa kolegama iz BiH, koncipiranju nacrta izvještaja o ovoj temi, gdje smo pokazali da je saradnja, osim što je moguća - i poželjna, čak i kada imamo različite pristupe. Zato i pregovaramo - rekao je Dačić.

On je naveo da Srbija radi na rješavanju otvorenih pitanja vjerujući da će tako doprinijeti stabilnosti u regionu, kao i napretku ka punopravnom članstvu u EU koje predstavlja ključni spoljnopolitički prioritet Srbije.

- Mjesto, ne samo Srbije, već i cijelog regiona, jeste u EU i bez inkorporisanja zapadnog Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun. U tom smislu je od značaja da pitanje proširenja ostane visoko na agendi EU - poručio je Dačić.