latinica  ћирилица
12/04/2019 |  14:21 ⇒ 14:23 | Autor: SRNA

Pašalić: Za 11 godina šest miliona KM direktnih podsticaja u Brod

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je u proteklih 11 godina u Brod putem direktnih podsticaja uloženo oko šest miliona KM.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

- To govori da opština Brod nije zapostavljena, ali sasvim sigurno može i više i bolje - rekao je Pašalić, koji je danas u Brodu razgovarao sa načelnikom te opštine Ilijom Јovičićem.

On je najavio intenzivniju saradnju u narednom periodu i da će veća pažnja biti poklanjana poljoprivredi na ovom terenu.

- Prije nešto više od mjesec dana počeli smo uređenje obodnog kanala i nasipa na rijeci Savi i uvjerio sam se da radovi idu predviđenom dinamikom - rekao je Pašalić.

On je naglasio da je jedna od tema i ribnjak u Sijekovcu koji je veliki potencijal za opštinu Brod, ovaj dio Republike Srpske, i za BiH.

Pašalić je rekao da ribnjak nije adekvatno iskorišten i da je razgovarano da svako sa svoje strane pomogne ljudima koji njime upravljaju.

- Oni žele da ulažu i investiraju, ali imaju određene imovinsko-pravne probleme i želimo da im pomognemo da ih riješe. Već naredne sedmice u Banjaluci imaćemo nekoliko sastanaka o tome - dodao je Pašalić.

Na sastanku sa načelnikom opštine i njegovim saradnicima razgovarano je i o drugim projektima iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, o projektu IFAD, te redovnim mjerama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kada je riječ o opštini Brod.

Načelnik Јovičić istakao je da ova lokalna zajednica ima dobre potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji, koje treba još više da koristi.

- Ne koristimo dovoljno te potencijale i mjere koje preduzima Vlada Republike Srpske i nadležno ministarstvo su logične. Lokalna uprava ide u pravcu da se ribnjak kao snažni resurs i društveno bogatstvo stavi u funkciju - rekao je Јovičić.

On je dodao da je ova lokalna zajednica dala oko 1.000 hektara poljoprivrednog državnog zemljišta u zakup i da uskoro objavljuje novi konkurs.

- Raduje me što ima dovoljno zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača da do sada neobrađivane površine stave u aktivnu funkciju, što doprinosi stvaranju dobiti i na kraju opstanka na ovim područjima. Imamo ozbiljan napredak u nekoliko godina na razvoju poljoprivredne proizvodnje - rekao je Јovičić.

On je dodao da ova lokalna zajednica ima 352 registrovana poljoprivredna proizvođača.

Direktor "Ribnjaka" u Sijekovcu Nedeljko Јugović rekao je da je sadašnje stanje ribnjaka veoma loše jer je izgrađen prije 36 godina i da su veoma male mogućnosti za ozbiljnu proizvodnju.

- Potrebna je totalna rekonstrukcija. Mogli bismo proizvoditi i hranu za ribe koje nema. Uvozimo ribu sa svih strana, ako se ne preduzme nešto biće još teže. Površina ribnjaka je 640 hektara i u normalnim uslovima može se proizvesti 700 tona ribe - dodao je Јugović.