latinica  ћирилица
12/04/2019 |  16:23 | Autor: SRNA

Mladen Plakalović najbolji sportista Istočnog Sarajeva

Član Smučarskog kluba Sarajevo Istočno Sarajevo Mladen Plakalović proglašen je za najboljeg sportistu grada Istočno Sarajevo za prošlu godinu.
Istočno Sarajevo - Plakalović - najbolji sportista - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - Plakalović - najbolji sportistaFoto: SRNA

Plakalović je izjavio novinarima da je priznanje rezultat dugogodišnjeg rada i naglasio da bi grad trebalo da pomaže sportske kolektive, sportske radnike i sportiste u skladu sa mogućnostima, jer je sport najbolji ambasador grada i Republike Srpske.

Plakalović je prošle godine učestvovao na Zimskim olimpijskim igrama u Pjong Čangu, gdje je u disciplini 15 kilometara slobodno zauzeo 78. mjesto od 119 takmičara što je do sada najbolji rezultat reprezentativaca BiH u smučarskom trčanju na zimskim olimpijskim igrama.

Sezonu 2017/2018. završio je kao prvorangirani reprezentativac BiH. Njegovi uspjesi u prošloj godini su značajniji ako se uzme u obzir da nije imao pripreme na snijegu, niti je učestvovao na predolimpijskim takmičenjima.

Najuspješniji sportski klub je DŽudo klub Famos iz Istočne Ilidže čiji su članovi u protekloj godini na zvaničnim prvenstvima Republike Srpske osvojili ukupno 18 zlatnih, 10 srebrnih i 15 bronzanih medalja, a na prvenstvima BiH 11 zlatnih, četiri srebrne i 11 bronzanih medalja.

Na takmičenjima međunarodnog karaktera osvojili su ukupno 82 zlatne, 64 srebrne i 58 bronzanih medalja, a proglašeni su i za najuspješniju ekipu u BiH u konkurenciji seniora do 23 godine.

Najuspješniji sportisti su i član Atletskog kluba Glasinac sa Sokoca Mladena Petrušić, Vuk Elez iz DŽudo kluba Famos, Anđela Veselinović iz DŽudo kluba Famos sekcija Trnovo i Marina Kurteš iz Karate kluba Slavija.

Prema ocjeni žirija, za najuspješnijeg trenera u prošloj godini izabran je Neđo Đurović iz Atletskog kluba Glasinac sa Sokoca, za čije ime su vezani svi ostvareni rezultati ovog kluba u pojedinačnim i ekipnim nastupima.

Za najuspješnijeg sportskog radnika grada Istočno Sarajevo proglašen je Aleksandar Škrba iz Sportskog kluba Tempo Istočno Novo Sarajevo.

U kategoriji najuspješnijeg sportiste iz kategorije lica sa invaliditetom i lica sa poteškoćama u razvoju proglašeni Boris Borovčanin iz Udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama Podrška Sokolac i Dejan Vukadin iz Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnom potrebama Sunce sa Pala.

Udruženje Sunce je najuspješnije udruženje lica sa posebnim potrebama.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić istakao je da grad ima uspješne sportiste, sportske trenere i sportske radnike na osnovu čijeg entuzijazma, zalaganja i truda postoje ovakvi rezultati, koji doprinose afirmaciji Istočnog Sarajeva.

- Grad u skladu sa finansijskim mogućnostima pomaže sportske klubove i nastojimo da se prema svima ophodimo ravnopravno i da poštujemo rezulatate koje postižu. Ponosni smo na veliki broj sportista koje imamo, a posebno sportista olimpijaca - istakao je Lučić i čestitao nagrađenim sportistima, kojima su priznanja dodijeljena danas u Administrativnom centru grada.

Lučić je podsjetio da je ove godine uspješno realizovan Evropski olimpijski festival mladih "EЈOF 2019", čiji su organizatori bili gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo.