latinica  ћирилица
12/04/2019 |  17:06 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Brod: Vratiti ribnjaku "Јugović" stari sjaj

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić, obišao je sa načelnikom opštine Brod Ilijom Јovičićem, ribnjak "Јugović" u Sijekovcu. Ovo je jedan od četiri ribnjaka u Srpskoj koji su do 2006. godine, godišnje proizvodili oko 5.000 tona ribe, ali uvoz bez kontrole, sve je blokirao.

U opštini Brod je 340 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Pored rafinerije, poljorivreda ima sve preduslove da bude druga privredna grana, ove posavske opštine. Ribnjak Јugović je posrnuli privredni giganat, koji bi mogao biti treći privredni pokretač u Brodu.

- Trebalo bi uraditi totalnu rekosntrukciju. I onda bi se moglo zaposliti mnogo više ljudi. I mogla bi se proizvoditi hrana za ribe, jer praktično nema ozbiljne fabrike hrane za ribe, na prostorima bivše Јugoslave, mogla bi se prerađivati riba i mogla bi se proizvesti velika količina ribe - kaže Nedeljko Јugović, dirketor ribnjaka "Јugović".

Kroz podsticaje iz Republike Srpske do sada je u Brod plasirano, više od dva miliona maraka. Ribnjak Јugović, površine 64 hektara, prije rata na tržište je plasirao godišnje 700 tona ribe i zapošljavao 60 radnika. Plan je naći rješenje za novo pokretanje ribnjaka.

- Brod ima potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji i treba da ih koristi. Ne koristi dovoljno, zbog toga upravo mjere, koje preduzima Vlada Republike Srpske, nadležno ministratsvo i pomalo i lokalna uprava, ide u tom pravcu da se ovaj snažni resurs i društveno bogastvo, stavi u funkciju - istakao je Ilija Јovičić, načelnik opštine Brod.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, jasno je poručio da će ministarstvo pomoći.

- Želimo da svako sa svoje strane pomogne ovim ljudima, koji upravljaju ribnjakom, a koji žele i da investiraju, i da ulažu dodatno, ali imaju određene imovinsko pravne probleme. Želimo da im pomognemo i već naredne sedmice u Banjaluci imamo sastanke sa svim onim faktorima, koji mogu da budu dio rješenja.

Prije rata ribnjaci: Prnjavor, Prijedor, Srbac i Brod, proizvodili su 13 odsto od ukupne proizvodnje ribe na prostoru bivše Јugoslavije. Izvoz je stizao do Poljske, Belgije, Ukrajine, Njemačke, Austrije i Italije. Sa 5.000 tona godišnje proizvdnje, Republika Srpska danas proizvede tek 400 tona slatkovodne ribe.