latinica  ћирилица
12/04/2019 |  18:09 ⇒ 18:18 | Autor: SRNA

Han: Podrška budućnosti zapadnog Balkana u okviru Unije

Evropska unija je veoma angažovana na zapadnom Balkanu i podržava budućnost regiona kao integralnog dijela bloka, izjavio je evropski komesar za proširenje Јohanes Han.
Јohanes Han - Foto: SRNA
Јohanes HanFoto: SRNA

On je u članku za magazin "Parlament" istakao da je u interesu Brisela da se angažuje u regionu i da će to ojačati EU.

Han navodi da je prošla godina bila ključna zbog toga što su donesene istorijske odluke o budućnosti zapadnog Balkana.

- Evropska komisija usvojila je Strategiju o zapadnom Balkanu, koja potvrđuje jasnu evropsku perspektivu regiona - naglasio je Han.

Han je rekao da su Albanija i Sjeverna Makedonija "dobar primjer kako angažovanje Unije na zapadnom Balkanu pomaže regionu u izgradnji bolje budućnosti", prenio je portal "Јuropian vestern Balkan".

Osvrćući se na Prespanski sporazum Sjeverne Makedonije i Grčke, Han je istakao da će članice EU da priznaju vidan napredak Skoplja time što će prije ljeta započeti razgovore o pristupanju Skoplja Uniji.

Han je napomenuo da zapadni Balkan sada ima stvarnu mogućnost, uz napomenu da je pristupanje EU izazov, koji zahtijeva velike zajedničke napore.

- Buduće članice moraju da poštuju vrijednosti EU i da rade na pomirenju i regionalnoj saradnji, a članice EU moraju da se pridržavaju svojih obaveza oko kojih se uvijek jednoglasno usaglašavaju - dodao je Han.