latinica  ћирилица
12/04/2019 |  18:46 ⇒ 22:20 | Autor: RTRS

Cvijanović: Moguća realizacija novih projekata u Ugljeviku

Vlada Srpske u posljednjih nekoliko godina, izdvojila je 35 miliona KM za realizaciju projekata na području Ugljevika.

Ovu opštinu danas je posjetila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Predsjednica Srpske sastala se sa opštinskim rukovodstvom.

Analizirani su projekti koje opština Ugljevik realizuje zajedno sa republičkom vlasti, kao i funkcionisanje najvećeg preduzeća Rudnika i termoelektrane Ugljevik. Uz obećanje da će ovakvi sastanci biti održavani redovno, dogovarana je još jača saradnja u narednom periodu i moguća realizacija novih projekata. Načelnik Vasilije Perić, predsjednici Srpske, uručio je i poklone - suvenire ove opštine. 

Projekti u interesu građana Ugljevika bili su u centru pažnje sastanka predsjednice Srpske i rukovodstva ove opštine. Za neke od njih, samo u prošloj godini Vlada je izdvojila pola miliona KM.

- Danas sam obaviještena da se projekti realizuju. Riječ je o rekonstrukciji lokalne putne infrastrukture, rekonstrukciji škole i rekonstrukciji objekta u kojem je smještena ambulanta porodične medicine - rekla je Cvijanovićeva.

U toku je i uređenje korita Јanje, a prema najavama, zajedničkih projekata, biće i u narednom periodu. Opština je iznijela svoje prijedloge.

- Ima jedan značajan projekat. Ovdje je rođen Filip Višnjić, srpski Homer, poznati guslar. Otkupili smo zemljište za izgradnju replike njegove kuće. Blizu je Loznica i bilo bi značajno za Republiku Srpsku da se Vlada uključi u ovaj, ali i u neke druge projekte - naglasio je Perić.

Razgovarano je i o privrednim potencijalima. Prije svega o preduzeću koje je nosilac privrednih aktivnosti u ovoj opštini - Rudniku i termoelektrani Ugljevik.

- RiTE Ugljevik je srce privredne aktivnosti, zapošljava 2.000 radnika - istakla je Cvijanovićeva. Perić je dodao da je RiTE Ugljevik značajan ne samo za lokalnu zajednicu, nego i za cijelu regiju i Republiku Srpsku.

Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednica SNSD-a, sastala se i sa rukovodstvom ugljevičke organizacije ove stranke.