latinica  ћирилица
12/04/2019 |  18:57 ⇒ 23:08 | Autor: RTRS

Višegrad: Vječna zahvalnost ruskim dobrovoljcima

U Višegradu je obilježen Dan ruskih dobrovoljaca. Prošlo je 26 godina od njihovog stradanja za slobodu srpskog naroda u Odbrambeno- otadžbinskom ratu. Tim povodom služen je parastos i položeni vijenci na spomenik ruskim dobrovoljcima u višegradskom groblju "Megdan".

Zvaničnici Srpske poručuju - ogroman je doprinos dobrovoljaca iz bratske Rusije i njihova žrtva ne smije biti zaboravljena.

Kozaci Dona, Moskve i Saratova početkom '90-ih prešli su hiljade kilometara i stigli u pomoć bratskom srpskom narodu. Samo u Višegradu učestvovali su u svim bitkama za odbranu ovog kraja. Kozaci još pamte borbe na Zaglavku, Turkovićima i Rudom.

- Zahvaljujući aktivnostima Višegradske brigade i naših odreda koji su djelovali u sastavu ove brigade odbranili smo Višegrad. Na ovaj način ruski narod i kozački odredi u Rusiji, pomogli su bratskom srpskom narodu - rekao je Viktor Zaplatin komandant Prvog dobrovoljačkog kozačkog odreda VRS.

Srpski borci Višegrada i predstavnci lokalne vlasti poručuju da su ruski dobrovoljci zauvijek zadužili grad na Drini i Republiku Srpsku.

- Mislim da naš dug nikada neće prestati jer dati život iz druge države za Republiku Srpsku zaista je velika stvar - smatra Aleksandar Savić predsjednik Boračke organizacije Višegrad.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakao je da narod ima razvijenu svijest prema ovom događaju.

- Na nama mladima je da njegujemo i obilježavamo ove značajne datume za srpski narod - dodao je načelnik opštine.

Rusi su uz Srbe bili vijekovima, i jedino su oni bili spremni da u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom ratu, rame uz rame, sa saboricima Vojske Republike Srpske stradaju za slobodu srpskog naroda.

- Braća po krvi prešli su hiljade i hiljade kilometara da bi branili naš narod koji je bio u teškoj i nezavidnoj situaciji i za to im hvala - naglasio je general Milan Torbica savjetnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Tokom četiri godine odbrambeno – otadžbinskog rata iz bratske Rusije u Republiku Srpsku stiglo je više od 700 dobrovoljaca. Oni su branili Višegrad, ali i borili se na ratištima širom Republike Srpske. Trideset sedam ih je ugradilo živote u temelje Republike Srpske.