latinica  ћирилица
12/04/2019 |  19:06 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Hoće li derventska fabrika cijevi Unis u stečaj?

Postupak koji prethodi stečaju fabrici Unis u derventi pokrenuo je Okružni privredni sud u Doboju po zahtjevu Nove banke iz Banjaluke, koja je jedan od najvećih povjerilaca.

Mnogo ranije stečaj su priželjkivali i radnici ali se sud opredijelio za reorganizaciju i izmirenje obaveza, što većinski vlasnik nije ispoštovao.

U Unisu nema nikoga, a pred kapijom desetak radnika koji svakodnevno štrajkuju. Čekaju kažu stečajnog upravnika i štite imovinu fabrike kako bi spriječili da se izveze.

- Izvezli su 12 kamiona robe. To je negdje oko 500.000 maraka i mi smo kao penzioneri očekivali da iz tih sredstava bar neko od penzionera bude isplaćen. Međutim, ništa nije od toga bilo. Iz toga razloga smo stali ovdje i zabranili bilo kakav izvoz - rekao je Borko Aničić predsjednik štrajkačkog odbora u Unisu.

Ranko Rauković je 27 godina radio u Unisu. Penziju ne može da ostvari kao ni njegove radne kolege.

- Radio sam, obolio. Evo, dočekao sam i penziju, ali nije mi uplaćeno. Čekam od juna prošle godine. Treba nepunih 9.000 uplatiti - dodao je Bogdan Lazić.

Dok su oni radili njihov novac su, kažu, drugi trošili. Duguju im 33 plate i doprinose. Na spisku je oko 150 radnika, ali proizvodnje nema od septembra prošle godine. Ne nadaju se novoj šansi za Unis već samo čistom računu .

- Bar da nam se isplati dio plata ili da namirimo penzionere da odu u penziju. Očekujemo od stečajnog upravnika da će nam ispoštovati - nada se Radosava Milanković, član Sindikata,

Privremeni stečajni upravnik u Unisu Lazo Đurđević naglasio je da će u ponedjeljak otići da utvrdi da li postoje razlozi za otvaranje i da li imaju uslovi.

Iz uprave Unisa ranije su se uzdali u partnerstvo sa Rusima kako bi izbjegli stečaj. Tvrdili su da su im podršku uskratile banke i radnici, pa je projekat propao. Radnici ogorčeni na sve nadležne institucije. Kažu niko ih nije zaštitio.

Stečaju su se nadali i prije dvije godine kada se sa dugovanjima većim od 330 miliona maraka sud umjesto za stečaj opredijelio za reorganizaciju . Јoš jedna takva avantura, sa dugovanjima koja su narasla na više od 400 miliona, ne bi, kažu radnici, donijela ništa dobro, pa izlaz vide isključivo i stečaju.