latinica  ћирилица
13/04/2019 |  08:09 ⇒ 12:04 | Autor: RTRS

Nastavak konferencije u Banjaluci: Istina o dešavanjima u Sreberenici mora biti utvrđena

U Banjaluci se nastavlja Međunarodna naučna konferencija pod nazivom "Srebrenica, stvarnost i manipulacije". Danas će biti održane četvrta i peta sesija ove konferencije na kojoj će biti predstavljeni referati brojnih autora.

Utvrđivanje istine o ratnim događajima u Srebrenici tokom proteklog rata glavna je tema konferencije. Namjera je da se dođe do jasne i objektivne slike o dešavanjima na tom području, kažu organizatori.

Ova konferencija okupila je eminentne stručnjake iz Rusije, SAD, Njemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH, a prisustvovali su i predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Na konferenciji učestvuju 52 autora, koji su, u 48 referata, pokušali da objasne istorijski kontekst i razmjere zločina počinjenih na teritoriji Srebrenice, od 1992. do 95. godine. Namjera je da se dođe do jasne i objektivne slike o dešavanjima na tom području, kažu organizatori.

- Ovo je vrlo značajan momenat da se na odgovarajući način otvoreno govori o problemu Srebrenice i da se spriječe svi oni koji pokušavaju da nam zabrane da se o Srebrenici na odgovarajući način govori - rekao je Milovan Milutinović predsjednik Organizacionog odbora Konferencije.

Objektivnu sliku o dešavanjima u Srebrenici nemoguće je dobiti posmatranjem samo događaja iz jula 1995. godine, bez uvažavanja činjenice da su na tom području prethodno stradali i brojni Srbi, poručili su zvaničnici Srpske. Podsjećaju da brojne srpske porodice, ni 24 godine nakon završetka rata, nisu dočekale pravdu.

Predsjednica Srpske istakla je da namjera ove Konferencije nije da umanji bilo kakve zločine i da traži bilo kakva opravdanja za zločine.

- Ali jeste, da ukaže, da vi ne možete posmatrati ratnu situaciju u Srebrenici time što ćete izolovati jedan vremenski period, zanemariti činjenicu da nekoliko godina od 1992. do 1995.godine su se dešavali strašni zločini - dodala je Cvijanovićeva.

Dodik je rekao da osuđuje svaku vrstu zločina, ali i naglasio da su i neki ljudi koji nisu bili odgovorni osuđeni za dešavanja u Srebrenici pred međunarodnim i drugim sudovima.

- To su prije svega bili Srbi, a zločinci poput Nasera Orića i ostalih nisu u domašaju sudske pravde... Zato ovde ne možemo pričati ni o pravdi ni pomirenju - rekao je Dodik.

Za advokata Tomu Filu, koji je bio aktivni učesnik brojnih procesa pred Haškim tribunalom, neprihvatljiva je formulacija po kojoj je u Srebrenici počinjen genocid. To je, smatra, rezultat političkog pritiska i političkih ciljeva, koji su kasnije opravdani kroz presude ovog suda.

- Ad hoc tribunal u Hagu je jedna pravna nakaza koja je urađena da bi opravdala američke interese i NATO koji je bio krizi. Trebala im je žrtva, a prva žrtva smo bili mi, Srbi - smatra Fila.

Po okončanju konferencije, planirano je i štampanje zbornika, koji će obuhvatiti svih 48 referata. Organizatori skupa su Organizacija strješina VRS, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku.

Predsjednik Organizacionog odbora konferencije Milovan Milutinović, koji je i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, rekao je ranije da će tokom skupa posebna pažnja biti posvećena događajima u Srebrenici iz 1995. godine.