latinica  ћирилица
13/04/2019 |  08:17 | Autor: SRNA

Progesteron na "A" listi lijekova od 1. maja

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 1. maja u potpunosti će finansirati lijek "progesteron", komercijalnog naziva "utrogestan", za sve trudnice kojima je ovaj lijek propisan, saopšteno je iz Fonda.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Odluku da se ovaj lijek nađe na listi "A" lijekova danas je usvojio Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske, a ona će se primjenjivati od narednog mjeseca.

- Trudnice kojima je ovaj lijek propisan zbog prijetećeg pobačaja ili opasnosti od prijevremenog porođaja, od maja za ovaj lijek neće izdvajati ništa, budući da je ova kategorija osiguranika oslobođena plaćanja participacije i njihovu zdravstvenu zaštitu u cijelosti finansira Fond - navodi se u saopštenju.

Na ovaj način dodatno će biti unapređena zdravstvena zaštita trudnica u Srpskoj, što i jeste opredjeljenje Fonda i Vlade Republike Srpske.

- Proteklih godina smo uveli i više prava sa ciljem podrške natalitetu i pronatalitetnoj politici. U prilog toj tvrdnji govori i podatak da je u Republici Srpskoj u prošloj godini uveden i treći postupak vantjelesne oplodnje, čime smo se po ovom pravu izjednačili sa mnogo razvijenijim zemljama - saopšteno je iz Fonda.

Ovaj fond je među prvim fondovima u regionu počeo da finansira i čuvanje embriona za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju potomstvo.

- Ova proširenja prava ostvarena su prvenstveno zahvaljujući stabilizaciji poslovanja Fonda i uštedama koje su postignute racionalizacijom i upravljanjem troškovima - saopšteno je iz Fonda.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske podsjećaju da Fond trudnicama i porodiljama u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu, a uvijek im se ovjeri i zdravstvena knjižica, bez obzira na uplaćeni doprinos, sa ciljem da ovoj kategoriji osiguranika uvijek bude dostupna zdravstvena zaštita.

- Fond zdravstvenog osiguranja Srpske snosi sve troškove pregleda i savjetovanja u svrhu planiranja porodice, te preglede, dijagnostiku i liječenja za vrijeme trudnoće, porođaja i za vrijeme materinstva - navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske i drugim institucijama u kontinuitetu unapređuje pronatalitetnu politiku uvođenjem sve većih prava za trudnice i majke, sa krajnjim ciljem da se podstakne povećanje nataliteta i poboljša reproduktivno zdravlje u Republici Srpskoj.