latinica  ћирилица
13/04/2019 |  10:52 ⇒ 10:59 | Autor: SRNA

Linta: Najvažnije nacionalno pitanje su Srbi u regionu

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta podržao je inicijativu o sačinjavanju jedinstvenog srpskog bukvara, te ocijenio da Srbija pitanje Srba u osam zemalja regiona treba da definiše kao jedno od najvažnijih nacionalnih i državnih.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

- Trebamo kao država da osnujemo jednu posebnu državnu instituciju. To bi trebalo da bude ministarstvo za Srbe u regionu, gdje bi bili zaposleni ozbiljni stručnjaci raznih profila - rekao je Linta za RTS.

Linta je naveo da bi se to ministarstvo svakodnevno i sistematski trebalo baviti očuvanjem identiteta srpskog naroda u regionu, rješavanjem njegovih brojnih imovinskih, stečenih i drugih prava i rješavanjem niza pitanja koja ih muče.

- Mi sada, nažalost, nemamo instituciju koja bi se na sistematski način bavila problemima Srba u regionu. Potrebno je ministarstvo i ozbiljan budžet da bismo sačuvali naš narod koji živi na ovom prostoru - rekao je Linta.

On je rekao da je jedinstveni srpski bukvar dobra inicijativa konferencija srpskih orgnaizacija iz osam zemalja regiona.

Prema njegovim riječima, činjenica je da je položaj Srba u regionu, a ima ih oko dva miliona, veoma težak, dodajući da je njihov položaj dobar samo u Mađarskoj i Rumuniji, dok je tragičan u FBiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, te težak u Sloveniji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

- Imamo proces asimilacije i mislim da bi jedistven srpski bukvar bio i jedan od načina očuvanja srpskog nacionalnog identiteta. On bi prije svega bio namijenjen srpskoj djeci - naveo je Linta.

Linta je podsjetio da postoji puno problema i oko učenja srpske djece na srpskom jeziku i ćirilici.

- Јedan od načina da napravimo iskorak u očuvanju našeg naroda koji tamo živi vijekovima je jedinstven srpski bukvar - dodao je Linta.

Komentarišući obilježavanje godišnjice proboja logoraša u "Јasenovcu", Linta, koji je juče prisustvovao tom skupu, rekao je da, sve dok Hrvatska ne odbaci ustaštvo, nije moguće govoriti o dobrim komšijskim odnosima.

Linta je ukazao da ne postoji politička volja hrvatskih vlasti da se odbaci Nezavisna Država Hrvatska /NDH/.

- Vi imate činjenicu da predstavnici hrvatske vlasti ponekad javno kažu da je Hrvatska nastala antifašizmom, ali čitava politika praksa u Hrvatskoj pokazuje da je NDH temelj današnje Hrvatske - rekao je Linta.

Prema njegovim riječima, tragična je i činjenica da evropske institucije, Brisel, Berlin i Vašington, ćute na rehabilitaciju NDH i ustaštva u Hrvatskoj, što nije dobro.