latinica  ћирилица
13/04/2019 |  12:56 | Autor: SRNA

Potpisan Memorandum o osnivanju Organizacionog komiteta za Evro i Mundijal

Predstavnici Grčke, Rumunije, Bugarske i Srbije potpisali su Memorandum koji je okvir za podnošenje zajedničke kandidature ovih zemalja za Evropsko prvenstvo 2028. i Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2030. godine.
Memorandum o osnivanju Organizacionog komiteta za Evro i Mundijal (foto:Promo/MOSS) -
Memorandum o osnivanju Organizacionog komiteta za Evro i Mundijal (foto:Promo/MOSS)

Sastanku kvadrilaterale u Solunu prisustvovali su ministri omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić, Bugarske Krasen Kralev, Rumunije Konstantin Bogdan Matei i zamjenik ministra sporta Grčke Јorgos Vasilijadis, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Inicijalni organizacioni komitet činiće po četiri predstavnika svake zemlje i to ministar nadležan za sport ili njegov predstavnik, jedan zvaničnik i dva predstavnika nacionalnih fudbalskih saveza.

Udovičić je rekao da je napravljen veliki korak ka ambicioznom zajedničkom cilju, čija bi realizacija dala značajan doprinos razvoju fudbala i cjelokupnog sistema sporta i podstrek razvoju kompletne fudbalske, sportske i opšte infrastrukture.

On je dodao da će osnovni zadatak Inicijalnog organizacionog komiteta biti da uspostavi okvir za podnošenje zajedničkih kandidatura za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2028. i Svjetskog prvenstva 2030. godine.

- To bi podrazumijevalo evidentiranje zahtjeva organizatora po pitanju pravila kandidatura, utvrđivanje postojećih nacionalnih kapaciteta u pogledu ispunjenosti svih uslova i, konačno, ustanovljenje dodatnih potreba svake zemlje, važnih za ispunjavanje svih uslova kandidature - rekao je Udovičić.

Udovičić je dodao i da je ovo način da se potvrde dobri odnosi zemalja u regionu.

- Ponosan sam na ulogu Srbije u ovom jedinstvenom projektu i zahvalan svim partnerskim državama i njihovim cijenjenim predstavnicima na izuzetnom doprinosu njegovom ostvarenju i učvršćivanju uzajamnog prijateljstva i regionalne saradnje - istakao je Udovičić.

Planirano je da Inicijalni organizacioni komitet za podnošenje zajedničkih kandidatura zasijeda dva puta godišnje ili kada se za tim ukaže potreba, a predsjedavanje se vrši naizmjenično, po principu rotacije po abecednom redu naziva država.