latinica  ћирилица
13/04/2019 |  15:19 ⇒ 15:20 | Autor: SRNA

Smiljanić: Policija u zgradi parlamenta u skladu sa zakonom

Generalni sekretar Skupštine Srbije Srđan Smiljanić rekao je da se policija nalazi u zgradi parlamenta uz njegovu saglasnost i u skladu sa zakonom, kako bi spriječila potencijalni nasilni upad.
Skupština Srbije - Foto: RTRS
Skupština SrbijeFoto: RTRS

- U svojstvu generalnog sekretara dao sam saglasnost da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ uđu u zgradu, jer imamo zakonsku obavezu da zaštitimo ljude i ovo zdanje od potencijalnog nasilnog upada - navedeno je u Smiljanićevom saopštenju.

Smiljanić je naveo da u skladu sa članom 71, stav 2. Zakona o Narodnoj skupštini, poslove unutrašnjeg obezbjeđivanja i održavanja reda u zgradi i prostorijama Narodne skupštine obavljaju pripadnici Službe obezbjeđenja MUP-a Srbije, uz saglasnost generalnog sekretara.

Zamjenik šefa poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke Balša Božović prethodno je izjavio da je zgrada Skupštine puna policije protivno zakonu i da Zakon o Skupštini predviđa da policija može da uđe u zgradu samo uz saglasnost generalnog sekretara Skupštine.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da se policija nalazi u zgradi Skupštine Srbije kako bi spriječila da neko ponovo pokuša da pali zgradu ili krade slike, te kako bi obezbijedila sigurnost za sve poslanike i radnike parlamenta.