latinica  ћирилица
13/04/2019 |  15:58 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Savjet ministara nastavio staru praksu kršenja zakona

I u tehničkom mandatu, baš kao u redovnom - četvorogodišnjem, Savjet ministara nastavio je staru praksu kršenja zakona.

Posljednji primjer u vezi je sa godišnjom skupštinom Evropske banke za obnovu i razvoj, kojoj će od 7. do 9. maja, Sarajevo biti domaćin.

Osim što su sredstva u iznosu od 2,3 miliona maraka za održavanje tog skupa, mimo normativa, iz budžeta izdvojili, na isti način stavljena su na raspolaganje sarajevskoj marketinškoj organizaciji "VIA MEDIA", bez tendera ili bar javnog poziva.

Јoš 2010. godine BiH se ponudila da bude domaćin velikog godišnjeg samita svjetske kreditne elite – investitora, bankara, guvernera...

Ponuda je prihvaćena. Devet godina kasnije prave se planovi, kako će se za potrebe svjetskih kreditora, privremeno iseliti nagomilani državni službenici ministarstava za ljudska prava i transport, sa četiri sprata u zgradi Prijateljstva. U euforičnom uzletu, odjekuje kako nam slijedi "najveći poslovni skup u istoriji BiH" i kako je to priznanje državi i "državnicima", pored činjenice što su svjetski kreditori isto priznanje ali godinama ranije, "odali", zemljama okruženja. No, "domaćinska" tišina vlada oko novca za "dobrodošlicu".

A on se već "galantno" troši, zahvaljujući bh. ministrima, naviknutim na olako zavlačenje ruku u zajedničku nam kasu. Tristo hiljada maraka obezbijeđeno je iz rezervi. A čak dva miliona "velikodušno" iz budžeta, na prvi pogled "združeno štedljivih" bošnjačko – srpskih ministara.

- Pred sami kraj godine smo dobili iz Ministarstva vanjskih poslova, iz Ministarstva za raseljene i izbjeglice, iz Ministarstva sigurnosti i iz Ministarstva prometa, možda sam nekoga izgubio gdje su dali napismeno da oni imaju slobodan neutrošen novac, koji mogu usmjeriti u te stvari - kaže Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH u tehničkom mandatu.

Osim što su ministri u spomenutim resorima, projektujući budžet za prošlu godinu, očigledno uzeli više novca nego što su i potrošiti mogli, vrijedno su "odradili" i posao poslanika.

Novac je uglavnom povučen sa stavki plate i naknade zaposlenih, a mogućnost da to urade prema zakonima o budžetu i o finansiranju institucija, pripada, ne ministrima, već poslanicima koji su budžet i usvajali. No odlučila je tako ministarska većina! Odlučila je i da 2,3 miliona maraka, baš kao da je riječ o vlastitim novcima, pod "pokroviteljstvom" Ministarstva spoljne trgovine, stavi na raspolaganje "milionerima" iz EBRD-a i da kršeći Zakon o javnim nabavkama, bez tenderske procedure, sredstva odmah "put nastave" prema marketinškoj agenciji Via Media.

Iz Ministarstva - kontrolora transakcije, tek tvrdnja kako je, kažu, "profesionalnog organizatora izabrao EBRD" prema svojim pravilima. Kojim i kakvim – nisu nam odgovorili, ni izbornici, niti pokrovitelji. Јeste zato, ali samo djelimično, direktor Agencije Vesna Beganović.

Da li su baš svi milioni stigli na njen sto, otkriti nije htjela. Vrijedan posao je kaže dobila na osnovu "zahtjeva za ponude".

- U ime zemlje domaćina, Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je zahtjev za ponude krajem novembra 2018. godine. Kao i druge kompanije, Agencija je primila poziv. Koliko nam je poznato, u užem izboru je učestvovalo pet agencija - piše u odgovoru direktor agencije "VIA MEDIA" Vesne Beganović.

Koliko je nama poznato, ime "profesionalnog organizatora" znalo se još sredinom prošle godine. Dakle mjesecima prije navodnog zahtjeva za ponude. Kako god, tenderska procedura i ravnopravna tržišna utakmica je izostala.

Pa će VIA MEDIA i Beganovićeva, sa suvlasnikom i suprugom Berinom Tuzlićem, nezakonito izdvojene novce, nezakonito, da troši. Zajedno sa Mirkom Šarovićem, već je potpisala i ugovore sa predstavnicima odabranih medija.

A to papreno košta! Domaći mediji "skromniji". Prema planovima koji su u našem posjedu, reklamni TV spotovi koštaju 50.000. Bilbordi i stubni panoi još 60.000.... Pa onda obezbjeđenje, iće i piće....Sarajevsko sastančenje "gutaće" dnevno milion maraka, nezakonito. No "dobijaćemo" stotine miliona, narednih godina. Kredita naravno – slavodobitno najavljuju protagonisti.

- Očekujem da će se ulaganja samo EBRD-a na godišnjem nivou ne samo u infrastrukturu, nego i u privatni sektor, u gradove u BiH kroz projekte zelenih gradova povećati na preko 200 miliona evra svake godine - navodi Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu. 

U iščekivanju svjetskih miliona, skromnim, domaćim, bh. ministri za sada razvijaju privatni sektor samo bračnog para Beganović – Tuzlić. I ne sjećaju se da su nezakonito dizali ruke.

I tako obično glase odgovori, kada se deklarativnim borcima protiv kriminala, korupcije, nepotizma...postave slična pitanja. Ne sporeći značaj Godišnje skupštine EBRD-a u BiH, Staša Košarac upozorava: Ono što ćemo sigurno raditi i ne samo kada su u pitanju ova sredstva i ovako nezakonito postupanje, onda kada se konstituišu vlasti definitivno se privatiti tog posla i tražiti od nadležnih organa da ta pitanja tretiraju na adekvatan način. Da svi oni koji krše zakon i procedure odgovaraju pred zakonom.

Ako bh. ministri po istom scenariju po kojem troše bh novce, ponude potrošnju i epski najavljivanih kreditnih miliona, teško da će i jedan pristići u BiH. Јer guverneri, bankari, ministri, premijeri....poštuju normative. Svugdje osim u BiH.