latinica  ћирилица
13/04/2019 |  16:02 ⇒ 21:34 | Autor: RTRS

Hoće li Srbi u Mostaru poslije 20 godina dobiti ministarsku fotelju?

Poslije dvadeset godina, "Koordinacija Srba Mostar", organizacija srpskih udruženja i stranaka, smatra da je stekla legitimitet da predloži kandidata za ministarsko mjesto u Kantonu. Spremni su da predlože i kandidata za potpredsjednika Federacije BiH, s obzirom na to da je Srbe u Federaciji, na prošlogodišnjim izborima, predstavljala "Srpska lista". Te pozicije godinama su bile rezervisane za pojedince sa lista drugog političkog i nacionalnog predznaka.

Na taj način, ljudi su zauzimali srpske pozicije, predstavljali su sebe, ali ne i narod. Od pobjedničkih stranaka, na nivou HNK, očekuju da neodlučuju u ime Srba.

- Oni su za nas privatni Srbi, jer za mene je Srbin onaj čovjek i građanin, i predstavnik naroda. Za mene i za nas u Koordinaciji, čovjek koji odlazi u Dom naorda, u klub jednog naroda, mora ostaviti stranku na vratima. Sve dok to nije slučaj, nećemo prihvatiti da predstavlja srpski narod - istakao je Dušan Golo, predsjednik Koordinacije Srba Mostar.

Na srpsku ugroženost u Federaciji, od egzistencijalne do ustavne neodređenosti u pojedinim kantonima, godinama upozoravaju i iz institucija Srpske. U Mostaru su posljednji izbori održani 2008.godine.

- Ukupan položaj Srba u Federaciji je složen i loš, imajući u vidu da nisu konstitutivni u nekoliko kantona, kako je naložio Ustavni sud. Dok se ne dese izbori, ostaće nepovoljna situacija za nas - napomenuo je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

HDZ i SDA, kao pobjednici u Federaciji, deklarativno podržavaju srpske zahtjeve. Ipak, riječ Srba se ne čuje, iako te dvije stranke već slažu mozaik izvršne vlasti.

- SDA je radila već neke stvari po tim pitanjima, dakle pozicije Srba, kada su u pitanju izmjene Ustava kantonalnih, i dalje ćemo stajati uz njih - ističe Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH ističe da nesmije biti majorizacije bilo kojeg naroda.

- Kao što ne želimo da neko predstavlja Hrvate u ime SNSD-a, ili SDA, ili treće stranke, u ime druga dva naroda, a da li će se predstavnici dogovoriti sa ovom ili onom opcijom, to je već stvar dogovora. Ne želim ulaziti u to, ali uvažavamo legitimitet.

Koordinacija Srba, kao legitiman predstavnik, čeka zvanične razgovore.

- Zašto bi neki drugi narodi koristili to pravo i institucije, kao što je Vlada, birali autentične predstavnike. To je njihov izraz, to su oni izmislili, i zašto je to pravo uskraćeno samo Srbima, izgleda da samo Srbi ovdje ne mogu da biraju predstavnike sa svojih lista, koje je podržao srpski narod - dodao je Golo.

Osim predstavnika u vlasti, očekuju i konačno rješavanje ustavnog statusa.

-Imamo neka obećanja, mislim da je to cjelokupan proces koji treba riješiti na višim nivoima, što se tiče i Izbornog zakona i legitimnog predstavljanja naroda - rekao je Predrag Šupljegav, član Koordinacije Srba Mostar.

U Koordinaciji Srba tvrde da imaju kapacitet za srpska mjesta na kantonalnom i federalnom nivou. Razlog više je što su trpjeli rješenja mimo interesa svoga naroda, i što za dvadeset godina nisu mogli uticati na odluke.