latinica  ћирилица
14/04/2019 |  11:28 ⇒ 15:42 | Autor: SRNA

Skupština Saveza 19. aprila o sastanku sa zvaničnicima Srbije i Srpske

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić rekao je da će 19. aprila biti održana Skupština Saveza na kojoj će se predstavnici članica ove organizacije pripremiti za sastanak sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i Srbije koji će biti održan početkom maja u Bijeljini.
Ljubiša Ćosić - Foto: SRNA
Ljubiša ĆosićFoto: SRNA

Ćosić je rekao Srni da se na sastanku u Bijeljini očekuje prisustvo načelnika/gradonačelnika većih gradova Srbije, te naglasio da je to prilika da se proširi saradnja lokalnih zajednica Republike Srpske i Srbije i u drugim oblastima.

- Mi već imamo saradnju sa velikim brojem gradova i opština iz Srbije u oblasti kulture, sporta, nevladinom sektoru, gdje zajednički pišemo projekte. Јako je bitno da sad krenimo sa privrednom saradnjom, odnosno da kompanije iz Srbije investiraju ili u poslovne zone, ili u neke druge vrste biznisa - uslužnih, proizvodnih u našim lokalnim zajednicama - istakao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, jedan od prijedloga biće i organizacija nekog zajedničkog skupa, na koji bi bili pozvani svi veći privrednici iz Srbije, da dođu i da pokušaju da investiraju određena sredstva u lokalnim zajednicama Republike Srpske.

Đosić je podsjetio da je Srbija odlučila da pomogne lokalne zajednice u Republici Srpskoj sa oko 9,5 miliona evra, što je već treći put.

- Prvi je i jedinstven slučaj da Vlada Srbije, putem Vlade Republike Srpske, podrži u najvećem dijeli infrastrukturne projekte u opštinama i gradovima Srpske - rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, ovim trećim pozivom Vlade Srbije obuhvaćen je i jedan broj lokalnih zajednica Republike Srpske koje nisu bile obuhvaćene sa prethodna dva.

- Imajući u vidu da su budžeti lokalnih zajednica velikim dijelom preopterećeni i da u njima uvijek nedostaje sredstava za realizaciju infrastrukturnih projekata, ova pomoć je više nego dobrodošla - istakao je on.

Prema riječima Ćosića, gotovo sve lokalne zajednice iz ovih sredstava finansiraju značajne kapitalne projekte, pa samim tim i opština Istočno Novo Sarajevo, čiji je on načelnik.

- U ovom pozivu odobreno nam je milion evra za izgradnju gradskog trga koji će imati naziv Trg Republike Srbije, a završetak njegove izgradnje očekuje se do kraja godine - rekao je Ćosić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je ranije da će se početkom maja, najverovatnije u Etno-selu "Stanišić" kod Bijeljine, okupiti svi načelnici i gradonačelnici iz Srpske, ukupno 64 lokalne zajenice, i nekoliko iz Federacije BiH gdje je većinsko srpsko stanovništvo.

Prema njegovim riječima, na ovoj skup će doći predsjednik Srbije Aleksadar Vučić i premijer Ana Brnabić, te predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i drugi zvaničnici iz Srpske i Srbije.

- Razgovaralo bi se o realizaciji projekata, a otvorila bi se i pitanja dalje saradnje u realizaciji nekih budućih projekata za koje već sada pravimo planove - rekao je Višković.