latinica  ћирилица
14/04/2019 |  12:04 ⇒ 12:18 | Autor: RTRS

Kako izabrati zanimanje da poslije školovanja odmah se dobije posao?

Na Ekonomskom fakultetu Brčko, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, održan je okrugli sto o tome, kako mlade direktno usmjeriti na izbor zanimanja, sa kojim mogu biti konkurentni na tržištu rada. Razlog je više nego očigledan, hiperpodukcija kadrova, koje ne traži tržište.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Upisna politika ponuđenih zanimanja u srednjoj školi i broj studentskih mjesta na određenim katedrama, već decenijama ne prate potrebe tržišta, što je jedan od razloga viška kadrova i dugodišnjih čekanja na zavodima za zapošljavanje. Edin Tursunović nada se da je izabrao pravi smjer.

- Kvalitet obrazovanja je na visokom nivou. I kad završiš fakultet, treba se izboriti za kvalite za svoje radno mjesto - kaže Tursunović.

Vlado Јevtić, direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko ističe da učenbici i studenti po završetku školovanja trebaju ravnopravno konkuristati za posao.

- Suština je da kada učenici završnih razreda srednjih škola i stuednti, kada izađu na tržište, prije nađu posao a sa druge strane da poslodavci nađu kvalifikovanu i obrazovanu radnu snagu, koja će ispuniti njihova očekivanja.

U prvivrednoj komori distirkta Brčko ističu da se ne vodi organizovana upisna politika i da niko iz obrazovanja i javnog sekotra, ne prati tržišne trendove i tokove. A sve to je na štetu javnog interesa i nacionalnog bruto dohotka.

- Suočeni smo sa jednim velikim problemom, a to je nedostatak kvalifikovane radne snage. Sa druge strane imamo višak nepotrebne radne snage i kada se tome doda još odlazak ove kvalitetne i kvalifikovane radne snage, ovih dana posebno je izražen odlazak u inostranstvo bojim se da praktinčno privreda koja je i ovako loša, ostaje bez to malo kadra i dolazi u još jednu težu situaciju - napominje Јelenko Ilić, predsjednik Privredne komore distrikta Brčko.

Na brčanskom zavodu za zapošljavanje nema diplomaca sa ekonomskog fakulteta u Brčkom, ali to ne znači da se ne moraju pratiti tržišne tendencije.

- Po završetku eknomskog fakulteta, mnogo od njih već imaju svoj prvi radni angažman ali pored toga mi smo svjedoci i svjesni da savremeni poslovni mabijent iziskuje nove trendove, nove profile. I pored toga dobijamo signale od poslodavaca da trebaju kvalifikovani i stručni računovođe, dobri marketari i ostali profili - napomenuo je Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta Brčko, Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Orkugli sto o temi "Omladina i strukove djelatnosti", održan je uz pokroviteljstvo Vlade distirkta Brčko i Zavoda za zapošljavanje Brčko.