latinica  ћирилица
14/04/2019 |  13:30 | Autor: SRNA

Komisija o posljedicama bombardovanja počinje sa radom za nekoliko dana

Komisija za ispitivanje posljedice bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom 1999. godine počeće sa radom za nekoliko dana, rekao je ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan.
Posljedice NATO bombardovanja osiromašenim uranijom - Foto: Getty Images
Posljedice NATO bombardovanja osiromašenim uranijomFoto: Getty Images

Trivan ističe da su nesumnjive posljedice gađanja Srbije osiromašenim uranijumom tokom NATO bombardovanja 1999. godine i da je samo pitanje gdje i koliko.

On je rekao da se komisija neće baviti samo time, nego i posljedicama bombardovanja petrohemijskih postrojenja gdje su "štete epske".

- Kada smo preskočili opstrukcije, kašnjenja, ostalo je još da se komisiji nađe prostor za rad i počeće sa radom za nekoliko dana - rekao je Trivan za Radio Beograd.

Trivan je dodao da se mora znati činjenično stanje da bi se moglo vidjeti šta dalje treba da se preduzme za životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Kada je riječ o ekologiji, Trivan upozorava da mini-hidroelektrane uništavaju životnu sredinu i dodaje da je prerada otpadnih voda prioritet Ministarstva zaštite životne sredine Srbije.

- Odlučili smo se za više manjih sistema za prečišćavanje. Biće ih 350, a koštaće nas pet milijardi evra - rekao je Trivan.

On ističe da je priča o obnovljivim izvorima energije neprihvatljiva, da je korist dva odsto, a šteta ogromna.

Trivan je ocijenio da su mini-hidroelektrane "horor", te da resorno ministarstvo već vodi razgovore sa vlasnicima i traže zajednički jezik.

- Nisam ni za to da mini-hidroelektrane rade na zaštićenim dobrima - dodao je Trivan.