latinica  ћирилица
14/04/2019 |  15:49 ⇒ 22:03 | Autor: RTRS

Brčko distrikt: Do javnih objekata preko licitacije

U distirktu Brčko pod rentu ili zakup mogu se dobiti javni objekti, poslovni prostori i poljoprivredno zemljište. Cijenu zakupa obično određuje licitacija, koja je javna, ali i tu može da se odigra zakulisna utakmica.

- Ovogodišnja licitacija, poslije isticanja desetogodišnjih ugovora, obnavlja se. Dešava se jedna anomalija, gdje površine nemaju novčani limit, može se ići na milionske iznose, možete ići do neba, možete 15 dana da se zadržite na jednoj parceli - tvrdi Branko Milanović, iz Udruženje poljoprivrednika Sloboda iz Cerika. 

Neki od zakupodavaca javnog zemljišta ili poslovnih prostora, predlažu da im se produži renta, bez nove licitacije.

- Dali smo jedan prijedlog na razmatranje da se obnove ugovori za poljorpivrednike, koji imaju deset godina u zakupu određene paracele. Obzirom da smo ih čistili, da smo ih radili, dali smo jedan prijedlog o obnavljanju ugovora - kaže Indira Muharemović, direktorka D.O.O. Erikmir.  

Logično je i da svako tjera vodu na svoju vodenicu ali se nameće pitanje da li je to legalno i da li su oštećeni ostali građani, a time i državna kasa.

- Budući da je javna imovina po svojoj prirodi, a to je i stajalište suda, takvog karaktera da mora pod jednakim uslovima biti dostupna svim građanima. Mora se obezbijediti transparentnost i princip ne diskriminacije u postpupku raspolaganja javnom imovinom - riječi su Siniše Milića, gradonačelnika Distrikta Brčko.

Iako ne voljom većine poslanika, na dnevnom redu Skupštine distrikta, našla se i tačka izmjene i dopune zakona o javnoj imovini, kojom je trebalo omogućiti produženje zakupa, nekih poslovnih prostora, čak i na 20 godina.

- Mislim da je to samo nesposobnost i kupovina poena. Grupica zatraži neku promjenu, koja odgovara toj politčkoj stranci i tako se to mijenja - poručuje Ivan Krndelj, poslanik u Skupštini distrikta Brčko, dok njegov kolega iz poslaničkih klupa Milan Purić poručuje da se u cijelu priču uvlači nesigurnost.

- Stvara se i pravna nesigurnost i to je opšta šteta po javni interes, ali i po ljude, koji su zaniteresovani za korišćenje javne imovine.

Sporni prijedlog Zakona o zakupu javne imovine, koji je predviđao da atraktivni poslovni prostori budu izuzeti iz licitacije, povučen je sa dnevnog reda.

- Potrebno je donijeti novi Zakon o javnoj imovini. Prema dostupnim informacijama, Vlada distrikta će vrlo brzo predložiti taj Zakon i onda bi u njemu bilo inkoporirano sve ovo što se pojedinačno predlaže - ističe Siniša Golić, poslanik u Skupštini distrikta Brčko.

Iz prijedloga Zakona o zakupu i raspolaganju javnom imovinom, koji je predlagala Skupština distrikta, jasno je vidljivo da ne postoji javni interes, nego samo interes onih koji su u zakupu, a možda čak i interes predlgača spornog Zakona, ocijenio je gradonačelink Brčkog Siniša Milić.