X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/04/2019 |  17:06 ⇒ 19:18 | Izvor: TANЈUG

Preminula Mirjana Marković

Mirjana Marković, prva predsjednica ЈUL-a i supruga nekadašnjeg predsjednika SRЈ Slobodana Miloševića umrla je danas od upale pluća, potvrđeno je Tanjugu.
Mira Marković (foto:AFP 2019 / ROBERT VOS / ANP) -
Mira Marković (foto:AFP 2019 / ROBERT VOS / ANP)

Prema nezvaničnim informacijama, ona je preminula u bolnici u Moskvi.

Dragan Radović iz Udruženja sloboda rekao je Tanjugu da je u kontaktu sa porodicom i da je Marković preminula od upale pluća nakon dvije operacije.

Ona je naime, prije više od mjesec dana pala i slomila desnu ruku, zbog čega je morala da leži, pa je došlo do komplikacija i vode u plućima što je izavalo upalu i dovelo do smrti.

Radović je prenio da je ona željela da bude sahranjena u Požarevcu na grobnom mjestu uz supruga, ali da će konačnu riječ o tome dati porodica.

Umrla je u Rusiji koja joj je 2010. godine dala azil, pošto je bila u bjekstvu od pravosudnih organa Srbije, koji su za njom raspisali potjernicu u okviru istrage za zloupotrebe sa dodjelom državnih stanova 2000. godine.

Markovićeva je rođena 10. oktobra 1942. u Požarevcu.

Studirala je sociologiju na Univerzitetu u Beogradu, gdje je i doktorirala.

Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Sociologiju je predavala i kao redovna profesorka na Američko-francuskom univerzitetu za menadžment u Beogradu i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu. Pored toga bila je i redovna članica Ruske akademije društvenih nauka, gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i pocasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi.

Objavila je oko 100 radova iz područja sociologije, kao i dva udžbenika sociološke tematike. Djela su joj prevedena na mnoge jezike, kao što su ruski, engleski, kineski, grčki.

Pored akademske karijere, najpoznatija je bila po političkom angažmanu.

Bila je jedan od osnivača ЈUL-a, koju su činile 23 ljevičarske i komunističke partije.

Do oktobra 2000. godine njena stranka je bila glavni koalicioni partner Miloševićevoj Socialističkoj partiji Srbije (SPS).

Protiv Mirjane Marković je nekoliko godina nakon pada Miloševićevog režima podignuta optužnica povodom tvrdnji tužilaštva da je Živku Knežević, bivšu generalnu sekretarku Vlade Republike Srbije i članicu Komisije Vlade za stambena pitanja podstrekavala na zloupotrebu službenog položaja, odnosno na dodjelu stana dadilji njenog unuka Iloni Pešić, koja inače nije za to imala zakonom predviđene uslove.

Zbog izbjegavanja suđenja, a potom i bjekstva iz zemlje, srpski Interpol 2005. godine raspisao je potjernicu za Markovićevom.

Predstavnici Generalnog tužilaštva Rusije 2010. godine saopštili su da Markovićeva u toj državi uživa status političke izbjeglice i da nije moguće njeno hapšenje po potjernici srpskog Interpola.