latinica  ћирилица
14/04/2019 |  21:14 | Autor: SRNA

Musolinijev praunuk: Fašizam je mrtav i sahranjen

Kajo Đulio Čezare Musolini, praunuk italijanskog diktatora Benita Musolinija, odbacio je tvrdnje da njegova izborna strategija za Evropski parlament sadrži elemente fašističke ideologije, poručivši da je fašizam "mrtav i sahranjen".
Kajo Đulio Čezare Musolini (foto: stol.it) -
Kajo Đulio Čezare Musolini (foto: stol.it)

I pored sve izraženijeg desničarskog ekstremizma, Musolinijev praunuk smatra da su vremena njegovog pradjeda zauvijek prošla.

- Fašizam je mrtav i sahranjen i svaka diskusija o njegovom vraćanju je samo ljevičarska propaganda - rekao je 51-godišnji Musolini, koji se kandidovao za Evropski parlament ispred partije Braća Italije.

On je u intervjuu za agenciju DPA rekao da je ponosan na svoje prezime, iako često predstavlja teret, te odbacio česta poređenje Musolinija i nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

- To su bili predstavnici dva različita naroda, dvije zemlje, dvije istorije i to su na kraju dvije osobe - rekao je on.

Musolini se osvrnuo na naziv izborne kampanje - "Napiši Musolini", kako je istaknuto na glasačkom listiću.

- Ako želim da pobijedim glasači moraju da napišu moje prezime na listiću. To je uslov propisan zakonom. "Napiši Musolini" mi se činilo kao sasvim normalan slogan - rekao je Đulio Musolini.