X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/04/2019 |  07:14 ⇒ 16:24 | Izvor: RTRS

Predsjednica Srpske u Šamcu (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović počela je danas posjetu opštini Šamac razgovorom sa rukovodstvom ove lokalne zajednice koju predvodi načelnik Šamca Đorđe Milićević o projektima koji se realizuju u ovoj opštini i budućim aktivnostima.
Cvijanovićeva u Šamcu - Foto: RTRS
Cvijanovićeva u ŠamcuFoto: RTRS

Foto: RTRS

Nakon sastanka sa rukovodstvom opštine, Cvijanovićeva je prisustvovala svečanoj sjednici Skupštine opštine Šamac. Svečana sjednica održana je povodom Dana opštine.

Sjednica je počela himnom "Moja Republika" i molitvenim sjećanjem na poginule borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Foto: RTRS

Cvijanovićeva je nakon sjednice izjavila da opština Šamac možda najbolje pokazuje veoma dobru sinergiju rada republičke i opštinske vlasti i naglasila da će takav način rada biti nastavljen sa svim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Ona je navela da je Vlada Srpske u proteklih nekoliko godina u Šamac uložila 70 miliona KM.

Podsjetila je da je za saniranje posljedica poplava Vlada izdvojila 40 miliona KM, od čega više od 13 miliona u okviru vaučera za pomoć pojedincima čije su kuće oštećene.

- Niz je različitih projekata. Prošle godine je samo 630.000 KM uloženo u vrtić u Obudovcu, te za lokalnu infrastrukturu i druge projekte značajne za opštinu. Dogovorili smo da ove godine nastavimo sa zajedničkom aktivnošću ulaganja, uz sredstva koja je već odobrila Vlada Srbije, a iznose 100.000 KM za rekonstrukciju škole u Obudovcu - istakla je Cvijanovićeva.

Foto: RTRS

Ona je najavila da će iz Kabineta predsjednice Srpske biti izdvojena sredstva za još jednu osnovnu školu u Šamcu, u Gornjoj Slatini.

- Razvoj opštine Šamac je sastavni dio ukupnog razvoja Republike Srpske. U saradnji sa svima, uz veliki angažman Srbije, ne samo u vrijeme poplava, imali smo velike investicije u svim opštinama - rekla je Cvijanovićeva, čestitajući stanovnicima Šamca Dan opštine.

Foto: RTRS

Svečanoj sjednici SO Šamac prisustvovali su i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici OEBS-a iz Brčkog, te rukovodstvo ove lokalne zajednice.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici opštine Žagubica sa kojom je danas potpisan Sporazum o saradnji, kao i opštine Zvečan sa Kosova i Metohije sa kojom Šamac već ima bratske odnose, načelnik opštine Borova iz Hrvatske i mnoge druge ugledne ličnosti regije.

Najveće opštinsko priznanje - Povelja opštine, na sjednici je dodijeljena Vladi Srbije za doprinos razvoju Šamca, posebno za pomoć tokom i nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, te kao zahvalnost za izgradnju Osnovne škole "Srbija" u Crkvini.

Generalni konzul Srbije rekao je da je opština Šamac dobar primjer odnosa Srbije prema Srpskoj, te naveo da je od 2014. godine, kada je Srbija ovdje obnovila i rekonstruisala školu koja nosi ime "Srbija", Srbija do sada u Srpsku uložila 40 miliona evra.

- Srbija mnogo voli Srpsku i nastoji na svaki način da to i pokaže - poručio je Nikolić.

Načelnik opštine Šamac rekao je da je ova lokalna zajednica u prethodnih godinu dana učinila mnogo i to je, kako je istakao, prava investiciona godina u kojoj je uloženo više od 1.300.000 KM.

- U ovih godinu dana imali smo ogromnu podršku svih nivoa vlasti, posebno Vlade Republike Srpske - istakao je Milićević.

On je naveo da je i danas bilo riječi o nastavku zajedničkog projekta izgradnje dječijeg obdaništa u Obudovcu u kojem Vlada Srpske učestvuje sa 200.000 KM, a opština Šamac sa 230.000 KM, što potvrđuje dobru saradnju lokalne i republičke vlasti.

Foto: RTRS

Nakon svečane sjednice, predsjednica Srpske je prisustvovala parastosu i na gradskom trgu položila vijenac na centralnom spomeniku palim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Cvijanovićeva je danas u Šamcu obišla i vrtić u izgradnji, kao i Osnovnu školu "Obudovac".

Željka Cvijanović posjetila vrtić u Obudovcu (Foto: RTRS)

Predsjednica Cvijanović posjetila školu u Obudovcu (Foto: RTRS)

RTRS/SRNA