latinica  ћирилица
15/04/2019 |  09:02 ⇒ 09:22 | Autor: TANЈUG

Smederovo: Počinju Nušićevi dani

Tradicionalni 36. festival Nušićevi dani, koji čuva pozorišnu baštinu i kvalitetnim pozorišnim repertoarom osvaja srca publike počinje danas u Smederevu.
"Ničiji sin" - Foto: ilustracija
"Ničiji sin"Foto: ilustracija

Festival je posvećen najvećem srpskom komediografu i njegovim svevremenskim djelima, a od 15. do 23. aprila publika će moći da uživa u izvedbama kultnih pozorišnih ostvarenja.

Festivalski program Nušićevih dana biće otvoren u četvrtak, predstavom "Ničiji sin" Beogradskog dramskog pozorišta, djelom Mate Matišića.

U okviru ove cjeline festivala, publika će imati priliku da pogleda predstavu Narodnog pozorišta "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića u petak, Pozorište Puls teatar Lazarevac i Regionalno pozorište Novi Pazar publici će se predstaviti djelom inspirisanim Nušićevim komedijama "Živi su, nije smiješno" narednog dana, dok će Ustanova kulture "Vuk Karadžić Beograd" izvesti predstavu "Šuplji kamen" rađenu prema tekstu Nikolaja Koljade, u nedelju.

Pozorišni komad "Noćna straža" Ateljea 212 biće izveden u ponedjeljak, dok će utorak, veče dodjele nagrada, obilježiti kabare "Dobri čovjek" u produkciji Teatra Balkan novi pokret.

Predfestivalski program večeras otvara predstava pozorišta "Duško Radović" posvećena najmlađima "Sudbina jednog Čarlija.

Danas će se predstaviti i Okret teatar predstavom Branislava Nušića "Sumnjivo lice", a sutra će biti predstavljen mjuzikl za djecu i mlade pozorišta CEKOM iz Zrenjanina "Kraljevski festival" koji je ujedno i nagradna predstava programa Pozorišna značka Branislav Nušić za najbolju osnovnu školu sezone 2018.  Biće izvedena i predstava "Profesionalac", Milanovačkog pozorišta.

Trećeg, ujedno i posljednjeg dana pretfestivalskog programa, u srijedu, nastupiće Kulturno obrazovani centar Šid sa predstavom "Bal vampira".

Završne večeri festivala biće dodijeljena Nušićeva nagrada za životno djelo glumcu-komičaru, nagrada za najbolju predstavu u cjelini na osnovu glasova publike, te nagrada "Milosav Buca Mirković" za najuspješnije glumačko ostvarenje i nagrada za životno djelu glumcu komičaru koja je ove godine pripala proslavljenoj glumici Radi Đuričin.

Na ovogodišnjim Nušićevim danima, osim pozorišnih ostvarenja čiji kvalitet godinama unazad osvaja srca publike, biće predstavljena i knjiga o glumcu Slobodanu Bodi Ninkoviću "Slušaj sine ove velike riječi".

Poslije svake izvedene festivalske predstave biće upriličeni susreti i razgovori s autorima i protagonistima predstava, kao i dodjela nagrada za glumačko ostvarenje večeri. Smederevo će i ove godine slaviti velikana sprske književnosti i pozorišnim festivalom, koji mu je posvećen i koji čuva kulturnu i pozorišnu baštinu posljednje srpske prestonice, ali i Srbije, još jednom će mu se odužiti.