latinica  ћирилица
15/04/2019 |  10:44 | Autor: TANЈUG

Tači za Gardijan: Sporazum moguć, nema ukidanja taksi?

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači izjavio da je sporazum sa Beogradom moguć ove godine, ali da nema planova za ukidanje taksi na robu iz Srbije.

On je za britanski Gardijan rekao da je sporazum o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda i dalje moguć, uprkos ozbiljnim zastojima posljednjih nekoliko mjeseci.

- Moramo da sjednemo čak i sa našim najljućim neprijateljima, ali bez ikakvih preduslova, i pokušamo da slušamo jedni druge - rekao je Tači uoči konferencije u Berlinu, 29. aprila.

Prema njegovim riječima, on je uložio sav politički kapital koji je izgradio za dvije decenije u uspjeh dijaloga, kao i da bi cijena neuspjeha bila šteta za čitav region.

- U trenutnim okolnostima, s ovim tenzijama, ne vidim zašto bi ijedan strani investitor došao i ulagao u naš region. Јedino mirovni sporazum može da donese napredak - rekao je Tači.

On je dodao i da bi demarkacija granica mogla da bude dio svakog "sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju", i istakao da ne može biti graničnih ili etničkih linija i da će i Kosovo i Srbija ostati multietničke sredine.

Govoreći o Srbima na Kosovu i predsjednicima opština na sjeveru koji su podnijeli ostavke nakon uvođenja taksi u novembru, naveo je da su se Srbi povukli iz političkog života na Kosovu.

- Niko nema odgovor kako da se krene naprijed, a najveće žrtve su stanovnici Kosova, a posebno kosovski Srbi - smatra Tači.