latinica  ћирилица
15/04/2019 |  12:24 ⇒ 12:52 | Autor: sputniknews.com

Dačić: Mađarska je naš najveći prijatelj u EU

Odnosi Srbije i Mađarske nikad nisu bili bolji u bližoj istoriji, a u Evropskoj uniji Srbija nema većeg prijatelja od Mađarske, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije u Subotici, gdje se održava sjednica dvije vlade.
Ivica Dačić (Foto: Kurir) -
Ivica Dačić (Foto: Kurir)

- U EU nemamo većeg prijatelja od Mađarske, a moj kolega Peter Sijarto je najglasniji zagovornik evropskih integracija Srbije. Na sastancima evropskih ministara diplomatije on najodlučnije govori o EU integracijama Srbije - rekao je Dačić poslije razgovora sa Sijartom.

On je dodao da se prijateljstvo dvije zemalje najbolje vidi po srdačnosti i ličnim vezama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Dačić je najavio da će Srbija nastaviti saradnju s Mađarskom na svim poljima, političkom, ekonomskim, i dodao da je Mađarska u međuvremenu postala jedan od najvećih ekonomskih partnera Srbije.

- Mađarska je šesti najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, a spoljnotrgovinska razmjena naših zemalja prošle godine je iznosila 1,7milijardi evra - rekao je Dačić.

On je posebno naglasio da su tome doprinijeli izuzetni odnosi s mađarskom nacionalnom manjinom u Srbiji.

- Veliki doprinos svemu tome daje skladan odnos s Ištvanom Pastorom, predsjednikom Skupštine Vojvodine. Mi u Srbiji imamo nacionalne manjine kao mostove saradnje, a ne kao prepreke, i takve odnose ćemo nastaviti da razvijamo - zaključio je šef srpske diplomatije.