latinica  ћирилица
15/04/2019 |  15:39 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Brnabić - Orban: Vrijeme za ugovor o sveobuhvatnom partnerstvu (FOTO)

Srbija i Mađarska bi trebalo da počnu da rade na sveobuhvatnom ugovoru o strateškom partnerstvu, zaključeno je na današnjoj zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Mađarske u Subotici, izjavila je premijer Srbije Ana Brnabić.
Ana Brnabić -
Ana Brnabić

- Pravo je vrijeme za to. Ako neke zemlje treba da imaju takav ugovor o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, onda su to svakako Srbija i Mađarska i na tome ćemo raditi u narednom periodu - rekla je Brnabićeva na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Brnabićeva je zahvalila Mađarskoj za snažnu i kontinuiranu podršku evrointegracijama Srbije, balansiranom stavu prema pitanju Kosova i Metohije, kao i na odnosu prema srpskoj nacionalnoj manjini u toj zemlji.

Ona je istakla da Srbija i Mađarska nemaju otvorenih pitanja i da je Mađarska u ekonomiji treći po veličini partner Srbije iza Njemačke i Italije, a da je robna razmjena između Srbije i Mađarske u 2018. godini bila 1,7 milijardi evra, što je za 15 odsto u više u odnosu na 2017. godinu.

Brnabićeva je navela da je na zajedničkoj sjednici dvije vlade dogovoreno da bude otvoren još jedan granični prelaz Rabe–Kiberhaza, a da će u 2020. godini fizički biti proširen granični prelaz Horgoš.

Orban je rekao da bi za sve bilo korisno da Srbija što prije postane članica EU.

Viktor Orban (Foto: Tanjug)

- Migraciona politika je zajednički uspjeh mađarske i srpske strane, a Mađarska nema dovoljno sredstava za borbu protiv migracija i time mora da se pozabavi EU - rekao je Orban i ocijenio da je važno sačuvati svoj identitet i odbraniti se od nepoželjnih dolazaka.

Orban smatra da veliki natalitet u Africi stvara pritisak na EU, ali da Mađarska ne vodi bezdušnu politiku i da mnogo novca troši za podršku zemljama iz kojih dolaze migranti.

On je izrazio zadovoljstvo što je trgovinska razmjena Mađarske i Srbije porasla za 30 odsto i podsjetio da mađarske investicije postoje i u južnim dijelovima Srbije, a ne samo na sjeveru.

Orban je istakao da se i ostvari sve ono što je dogovoreno sa Srbijom što nije uvijek slučaj u međunarodnoj politici i naveo da je "ostao bez daha" kada je vidio kojom brzinom Srbija napreduje u smanjenu državnog duga i kakvo je stanje sada u budžetu Srbije.

Orban je podsjetio da putovanje vozom od Beograda do Budimpešte sada traje osam sati, a da je cilj da se to vrijeme skrati.

Mađarski premijer rekao je da čuje da u srpskoj opoziciji ima nekih koji se plaše da će Mađari u većem broju da se dosele u Srbiju, navodeći da bi ih Mađarska "dala", ali da nema dovoljno ljudi ni u Mađarskoj.

- Ako Srbija što prije dobije status članice, to je od koristi za sve nas - zaključio je Orban i odao priznanje Srbiji za mjere usmjerene na jačanje kulturne autonomije Mađara.