latinica  ћирилица
15/04/2019 |  15:44 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Vlada učinila mnogo u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta (FOTO)

Republika Srpska je učinila mnogo da se obaveze prema privrednicima smanje sa ciljem stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta u kojem bi strani investitori prepoznali kvalitet rada radne snage sa ovih prostora i skuplje ga platili, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Fabrika obuće "Škrebić" u Tesliću zapošljava skoro 600 radnika.

Kako rade i s kojim problemima se suočavaju uvjerio se ministar.

Za 22 godine postojanja ova kompanija od prvobitnih dvadesetak danas zapošljava 539 radnika. Za malu sredinu kakav je Teslić , ogroman broj. To je pozitivan primjer , kaže ministar, a kada se ima u vidu da je njen vlasnik predsjednik Unije poslodavaca, dobro je, kaže, znati s kim se pregovara u socijalnom dijalogu.

- Vi znate da se socijalni dijalog u Republici Srpskoj odvija na tripartitnom nivou, pored Vlade Srpske i sindikata tu je i Unija udruženja poslodavca i želio sam na licu mjesta da se uvjerim kakva je kompanija - rekao je Milunović. 

Doprinijele su tome i mjere koje se provode u Republici Srpskoj radi smanjenja obaveza, stvaranja pozitivnog ambijenta za investitore,kaže ministar. Radnici kažu uvijek može bolje, ali razloga da se žale trenutno nemaju.

Teslić: Milunović - Škrebić (Foto: SRNA)

Izvozno orijentisana firma mora da ispuni visoke zahtjeve stranih partnera, ali i da zadrži radnike . Povećanje plata kao ključno, moguće je,kaže poslodavac, uz povećanje produktivnosti ili cijene rada prema ino-partnerima ,te uz smanjenje poreza i doprinosa.

- Plata radnika može biti povećana na tri načina. Prvi je povećanjem produktivnosti, a ja to ne mogu napraviti jer moji radnici rade dovoljno brzo. Možemo smanjiti poreze i doprinose, ali i tu moram biti realan da je Vlada Srpske dosta toga uradila u tekstilnoj i obućarskoj industriji tako da nemamo previsoku poresku stopu i doprinosa za našu granu, dok za neke treba smanjivati - rekao je Škrebić.

Sve izraženiji nedostatak kvalifikovane radne snage nije zaobišao ni ovu fabriku. Radnike prekvalifikuju i sami obučavaju. Šansu da dobiju posao imaće još oko 100 radnika kada novi pogon bude završen.