latinica  ћирилица
15/04/2019 |  18:27 ⇒ 16/04/2019 | 08:23 | Autor: RTRS

Hoće li biti odblokiran proces formiranja vlasti na nivou BiH?

Hoće li u srijedu, na novom sastanku lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA, konačno doći do pomaka ili će biti nastavljeno sa opstrukcijama u formiranju Savjeta ministara?

Prognoze su nezahvalne, posebno imajući u vidu ponašanje SDA koja konstantno delegira pitanja o kojima saglasnosti nema. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocjenjuje da upravo SDA nema dovoljno političke volje, te da pokazuje kukavičluk da sa ostalim pobjednicima na izborima formira vlast.

Uzalud je potrošeno vrijeme – i matematički i politički vlast na bh nivou mogla je biti formirana još u decembru prošle ili najkasnije u februaru ove godine, ali je nedostajalo dobre volje, smatra predsjednica Srpske.

- SDA pravi određenu gimnastiku, dakle prvo da bi zadovoljio tamo svoje određene, reći ću ciljeve, ali isto tako mislim da SDA ima određeni kukavičluk da zajedno sa ostalim pobjednicima na ovim izborima, a to su dakle iz hrvatskog naroda HDZ BiH i srpskog naroda SNSD, da zapravo uđe u vlast, ono što vidim kao potencijalni problem jeste dakle međusobne odnose između različitih partija kao što su HDZ i kao što je to DF - istakla je Cvijanovićeva.

Da je krajnje vrijeme da se uspostavi Savjet ministara, radi uspostavljanja funkcionalne BiH naglašava i premijer Srpske. Dodaje da sadašnja situacija ide na štetu svih građana, posebno imajući u vidu veliki broj otvorenih pitanja u Federaciji i u Savjetu ministara.

- Јa čekam da dobijem kolegu s druge strane sa kojim bi, ako bude danas izabran, već sutra pravio sastanak i dogovore oko određenih pitanja, znate da imamo problem i raspodjele koeficijenata PDV-a, da imamo problem nefunkcionisanja Elektroprenosa - napomenuo je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Na pregovore u srijedu, SNSD ide sa jasnim, poznatim stavovima – Srbima i Republici Srpskoj pripada mjesto predsjedavajućeg i tri ministra. Ne tražimo ništa, što nije bilo ranije, ističe lider SNSD-a Milorad Dodik koji ne vjeruje u dobre namjere Bošnjaka da žele da završe klackalicu u formiranju Savjeta ministara, iako je to jedan od evropskih uslova za davanje mišljenja o kandidatskom statusu.

- Ali to će očigledno biti teško, jer imamo očigledno organizovanu opstrukciju za formiranje Savjeta ministara. Šta učiniti ako se nastavi dalje sa radom, onemogućavanjem rada Savjeta ministara, ono što je do sada bila praksa, dakle vidjeće svi da onda nema spremnosti da rade i drugi organi, ako pustite da radi Predstavnički dom i Dom naroda, onda legalizujete sastav Savjeta ministara, to je nešto što nije izborna volja - naveo je Dodik.

Dodik ocjenjuje da je situacija u BiH teška, jer se dešava potpuna paraliza institucija . Dodaje da postojeća struktura u Savjetu ministara pokušava da obezbijedi međunarodni i unutrašnji legitimitet koji nema, kao i da raspisuje konkurse i imenuje ljude iz prethodne garniture vlasti na važna mjesta, kako bi i kada bude formiran novi Savjet ministara, već imali zarobljenu strukturu sistema. Svima je već odavno jasno da je loptica na federalnom terenu gdje još vladaju nesređeni odnosi. Nakon DF-ovog kategoričnog NE, uslijedilo je DA ulasku u vlast sa SDA, a sa njim i posipanje pepelom zbog odnosa sa SDP-om u BH bloku.

- DF dakle suvereno donosi svoje odluke, svjesni smo da je ovakva odluka jako teška, ali ona je istovremeno hrabra i državotvorna. Ne možemo sebi priuštiti da ostanemo u hladovini opozicije i da stvari koje će se dešavati i procesi koji dolaze i izazovi pred kojima će se naći BiH posmatramo sa tribina - smatra DŽenan Đonlagić,  potpredsjednik DF-a.

Da se serija političkih zavrzlama o formiranju bh vlasti nastavlja, svjedoči i izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je za FENU rekao da je na početku pregovora stekao utisak da Dodik želi dogovor, ali da je poslije davao "teške i provokativne izjave". Dodika je optužio da želi zastoj u radu institucija.