X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
S ljubavlju hrabrim srcima baner
15/04/2019 |  18:54 ⇒ 20:04 | Izvor: RTRS

Goran Suvara najavljuje tužbu protiv rukovodstva KPZ Bijeljina

Nakon što je izdržao višegodišnju kaznu zbog krivičnih djela počinjenih u ratu u Glamoču, Goran Suvara najavio je tužbu protiv rukovodstva Kazneno - popravnog zavoda u Bijeljini.

Ustanovu, u kojoj je odslužio kaznu, optužuje za nesavjesno liječenje. Na konferenciji za medije u Banjaluci, optužio je pojedine političare za, navodno, saučesništvo u korupciji.

Priznao je i da je nekim novinarima namjerno slao lažne informacije.

Suvara kaže da su ga pogodile tvrdnje da nije tačno da su mu tadašnji novinar Nebojša Vukanović i funkcioner SDS-a Bojo Gašanović 2015. lično predali novac za snimak na kojem Mile Radišić za kriminal, navodno, optužuje dio vlasti Republike Srpske.

Snimak im je, kaže, predao pred nekoliko svjedoka na Tvrđavi u Novom Sadu.

Prethodno je odbio ponudu, snimljenu kamerama jednog restorana.

- Tad su nudili 25.000 evra. To sam odbio i taj dio priče je poznat javnosti. Otjerao sam ih, a oni su došli u sljedeći četvrtak. Donijeli su 50.000 evra i sad je frka ko je korupmiran. Oni ili Goran Suvara - kaže Suvara.

Vukanović u vrijeme objavljivanja snimka, za koji Suvara tvrdi da mu ga je prodao, nije želio reći kako ga je pribavio. Kontakt nije poricao.

- Neke osobe koje su znale da se bavim istraživačkim novinarstvom, da sam uvijek bio znatiželjan za takve priče, kontaktirali su sa mnom i rekli da ima osoba u bjekstvu i koja se želi osvetiti Miloradu Dodiku koji ga je iskoristio - navodi Vukanović.

Suvara kaže da je bio u kontaktu sa velikim brojem vladajućih i opozicionih političara. Pokazao je dio prepiske sa PDP-ovim Draškom Stanivukovićem, koji je od njega, navodno, tražio podršku.

Suvara tvrdi da je novinaru Slobodanu Vaskoviću, u vrijeme protesta u takozvanom Picinom parku, da bi ga provjerio, namjerno poslao lažnu vijest da porodica Vulić skriva podatke o ubistvu jedne osobe.

- Taj tekst, koji je gospodin Vasković napisao, ja sam podmetnuo, jer sam znao da je plaćenik. Od tad znam i čiji je plaćenik, ko je i šta je - nastavlja Suvara.

Sve pomenute, Suvara je pozvao da ga, ako imaju argumente, demantuju za sedam dana kad će ponovo održati konferenciju za medije.

Traži i ostavku od čelnika Kazneno - popravnog zavoda u Bijeljini zbog, kako kaže, propusta u liječenju, pogoršanja zdravstvenog stanja, praćenog naglim mršavljenjem.

Tvrdi i da je vidio maltretiranje nekoliko zatvorenika i da će odgovorne u KPZ-u, ako ne podnesu ostavke, tužiti.

Suvara je u ovoj ustanovi odslužio kaznu za teške krađe i razbojništva počinjena u ratu na posjedima Bošnjaka iz Glamoča.