latinica  ћирилица
15/04/2019 |  19:16 ⇒ 19:18 | Autor: SRNA

Patrijarh srpski Irinej boravio u manastiru Gračanica

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poslije obilasaka manastira Gračanice, zadužbine kralja Milutina, rekao je u obraćanju vjernicima da je danas pomoć Gospoda potrebnija nego ikada ranije, jer se srpski narod nalazi u velikom iskušenju zbog moćnika koji planira da ga udalji sa ovih svetih prostora.
Patrijarh Irinej posjetio Gračanicu - Foto: SRNA
Patrijarh Irinej posjetio GračanicuFoto: SRNA

- Za nas je važno šta misli Gospod, a Gospod će misliti o nama onoliko koliko se mi budemo vratili vjeri i crkvi svojoj, a kada se vratimo Bogu i crkvi vratićemo se i sebi i svojim bližnjima - naveo je patrijarh Irinej pozivajući vjerujući narod da se ujedini i objedini, što je preko potrebno narodu.

- Samo jedinstveni, jer smo tada i moćni i jaki, možemo sačuvati svetu kosovskometohijsku zemlju i naš narod na ovim svetim prostorima i ostaviti ono što smo nasljedili od predaka onima koji će doći poslije nas - rekao je patrijarh Irinej vjernicima okupljenim u manastiru Gračanica.

Tokom trodnevne posjete Kosmetu patrijarh Irinej je, kako je rekao, obišao svetinje i sreo se sa narodom čiji broj nije mali na prostoru Kosova i Metohije južno od Ibra.

- Manastir Gračanica, ponos naše crkve, koja je okupljala narod od kako postoji, gromada, bila je i biće, sve dok postoji srpski narod i srpska duša uzdanica našeg svekolikog srpskog naroda - rekao je patrijarh Irinej naglašavajući da srpske svetinje na Kosmetu govore o Srbima i predstavljaju ih ovom svijetu.

One, kako je naglasio, najbolje govore ko su Srbi i kakvi su nekada bili.

- Naš narod se uvek okupljao oko svoje crkve, oduvijek napadane i gonjene, zajedno sa njom stradao, ali smo do danas opstali i ostaćemo sve dok budemo sa ovim svetinjama - naveo je patrijarh, te dodao da su svetinje tu da hrabre, ulivaju nadu, prizivaju Gospodu.

Kada se Gospodu približimo, kako je naveo, onda smo blizu jedni drugima, a naši hramovi su najbolji učitelji i rukovoditelji puta koji vodi u carstvo nebesko.

- Gospod će nas sačuvati da zajedno sa ovim našim svetinjama opstanemo i ostanemo tu gdje su živjeli naši sveti preci koji su bili i ostali primjer kako treba da živimo - istakao je patrijarh, ponavljajući da su jedinstvo i povratak vjeri i crkvi preko potrebni.

Patrijarha Irineja u Gračanici je dočekalo nekoliko desetina vjernika sa manastirskim sestrinstvom i monaštvom Raško-prizrenske eparhije, predvođenih Njegovim preosveštenstvom vladikom Teodosijem.

Patrijarh Irinej poslije Gračanice putuje u manastir Banjska na sjeveru Kosmeta, a ujutru će se, kako je planirano, obratiti vjernicima u Crkvi Svetog Dimitrija u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.