latinica  ћирилица
15/04/2019 |  20:10 ⇒ 16/04/2019 | 08:20 | Autor: Agencije

Sačuvana glavna konstrukcija katedrale Notr Dam, požar pod kontrolom (FOTO/VIDEO)

Glavna konstrukcija katedrale Notr Dam u Parizu je sačuvana, izjavili su zvaničnici glavnog grada Francuske pozivajući se na informacije iz vatrogasne jedinice. Takođe i dva tornja katedrale su sačuvana, potvrđeno je za Rojters iz pariske vatrogasne jedinice. Јoš se ispituje uzrok požara.
Katedrala Notr Dam uništena u vatrenoj stihiji (Foto:TanjugAP) - Foto: TANЈUG
Katedrala Notr Dam uništena u vatrenoj stihiji (Foto:TanjugAP)Foto: TANЈUG

Tok događaja:

00.10 - Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da su vatrogasci uspjeli da spasu glavni dio zdanja i da će obnova katedrale krenuti odmah.

- Najgore je izbjegnuto - izjavio je Makron.

23.46 - U borbi sa vatrenom stihijom teško je povrijeđen jedan vatrogasac.

I dok je glavna konstrukcija sačuvana, još se utvrđuje ogromna šteta ovog remek-djela gotičke arhitekture izgrađene 1345. godine.

Prema posljednjim informacijama, stradala su tri prozora koja su izgrađena u periodu od 1225 i 1250. godine.

23.45 - Nismo sigurni hoćemo li moći ugasiti vatru - rekao je komandir francuskih vatrogasaca Žan-Klod Gale. Naknadno su objavili kako je struktura katedrale ipak sačuvana, te kako se neće urušiti.

Požar je, prema posljednjim informacijama, stavljen pod kontrolu.

- Sada sa sigurnošću možemo reći da je struktura Notr Dama sačuvana od totalnog uništenja - rekao je izvor za Rojters

23.15 - Požar je zahvatio i noseću konstrukciju i lijevu kulu, prenosi reporter RIA Novosti sa lica mesta.

23.00 - Vatrogasci u Parizu rekli su Rojtersu da su njihovi napori usmjereni na sprečavanje kolapsa sjeverne kule i spašavanje umjetničkih djela u zadnjem dijelu katedrale.

Oni su sa mjesta događaja rekli da nije jasno da li će biti u stanju da spriječe požar da nastavi da se širi i tako zaustave dalja uništenja. 

- Nismo sigurni da smo u stanju da zaustavimo širenje na drugu kulu i zvonik Notre Dama. Ako se sruši, možete samo da zamislite koliko će biti štete - rekao je Žan-Klod Gale na mjestu događaja.

22.45 - Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je večeras, po dolasku do katedrale Notr Dam, da požar u ovom monumentalnom zdanju smatra nacionalnom katastrofom.

22.41- Portparol vatrogasne službe rekao je da će narednih sat i po biti "ključno" da se vidi da li će vatra moći da se obuzda, prenosi Rojters.

Agencija za civilnu bezbjednost saopštila je da se za gašenje požara koriste "sva sredstva" osim aviona iz kojih bi se ispuštala voda.

Ovi avioni, kako navode, nisu pogodni za gašenje ovog požara, jer bi izbacivanje vode na zgradu moglo da izazove njeno potpuno rušenje.

22.30 - Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je žaljenje zbog požara u pariskoj katedrali Notr Dam.

- Mislimo na Pariz večeras, mjesto takve ljepote i istorije - objavila je Brnabićeva na Tviteru.

Francuski humanitarac Arno Gujon istakao je da je "svakom Francuzu, svakom Evropljaninu večeras srce slomljeno".

- Molimo se svi za spas Notr Dama - napisao je Gujon na Tviteru na srpskom jeziku.

22.10 - Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je duboku tugu i žaljenje zbog slika katedrale Notr Dam u Parizu koja je večeras uništena u požaru. Merkelova je čuvenu katedralu opisala kao "simbol Francuske i evropske kulture".

I britanska premijerka Tereza Mej poručila je da su "njene misli uz narod Francuske i sve službe koje se bore sa užasnim požarom koji je zahvatio katedralu Notr Dam".

22.05 - Portparol Notr Dama Andre Fino rekao je da su svi sveti predmeti koji se nalaze u katedrali na bezbjednom.

21.50 - Na terenu je trenutno 400 vatrogasaca. Nekoliko vatrogasaca se u jednom momentu popelo blizu krova kada si pokušali sa gornje strane gasiti vatru. Zidovi su potpuno zahvaćeni, a prema izvještajima sa mjesta događaja, vrlo je teško staviti požar pod kontrolu.

Notr Dam, požar (Foto: Tanjug/AP)

21.05 - Parisko tužilaštvo pokrenulo je istragu o požaru koji je izbio u srednjovjekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu.

- Sve gori, ništa neće ostati - rekao je portparol Notr Dama Andre Fino, prenosi Rojters. 

Zamjenik gradonačelnika Emanuel Gregoar rekao je za televiziju BFM da specijalne ekipe pokušavaju da spasu umjetnička i druga neprojcenjiva djela koja se nalaze u katedrali.

On je rekao da je Katedrala pretrpela "kolosalnu štetu".

Pariz (Foto:REUTERS/Julie Carriat)

21.00 - Francuski zvaničnik Loren Nunjez rekao je da niko nije povrijeđen i da je previše rano govoriti o uzroku požara.

20.30 - Toranj čuvene Katedrale Notr Dam u Parizu srušio se zbog velikog požara koji je sat vremena ranije zahvatio njen krov.

20.28 - I dalje se ne zna šta je izazvalo požar. Televizija Frans 2 je izvijestila da policija slučaj trenutno vodi kao incident.

20.26 - Veliki požar zahvatio je katedralu Notr Dam u Parizu zbog čega je predsjednik Francuske Emanuel Makron otkazao obraćanje naciji, a predsjednik SAD Donald Tramp je izrazio užasnutost.

- Užasno je gledati ogroman požar koji je zahvatio katedralu Notr Dam u Parizu. Možda bi specijalizovane letjelice trebale biti angažovane na gašenju. Moraju djelovati brzo - napisao je Tramp na društvenoj mreži Tviter.

20.25 - U katedrali Notr Dam u Parizu u toku je zastrašujući požar, rekla je gradonačelnica Pariza An Hidalgo na Tviteru, prenosi Rojters.

Katedrala Notr Dam je bila usred rekonstrukcije čija je vrijednost oko šest miliona evra, neki njeni dijelovi su bili pod skelama, dok su bronzane statue uklonjene prošle nedjelje zbog radova.

20.10 - Pozivajući se na izjave svjedoka, Rojters prenosi da se sa vrha Katedrale vidi gust dim, a da je vatra zahvatila dva zvonika.

U toku je akcija gašenja vatre, naveli su vatrogasci.

20.00 - Pretpostavlja se da je do požara došlo jer se u tom dijelu katedrale trenutno odvijaju građevinski radovi, ali nije precizirano šta bi mogao biti njegov uzrok.