latinica  ћирилица
16/04/2019 |  00:03 ⇒ 00:03 | Autor: Mondo

YouTube skandal zbog zapaljenog Notr Dama

Dok je uživo prenosio kako vatra guta Notr Dam u Parizu, YouTube gledaocima preporučivao bizarne stvari.

Kako bi se borio protiv lažnih vijesti i senzacionalizma, ali i teorija zavjere, YouTube je počeo gledaocima određene vrste sadržaja da preporučuje sadržaj, koji je sličan tom koji se prati, kao i da upućuje na događaje koji su se zaista desili, odvajajući ih tako od sličnih događaja, koji su lažni.

Ipak, da kontekstualni algoritmi, koji spajaju sadržaj i daju preporuke gledaocima, imaju još puno toga da nauče i povežu pokazuje skandal, koji je YouTube napravio tokom prenosa zapaljenog Notr Dama uživo preko svojih stranica.

Ta mreža je širom svijeta uključila prenos uživo nemilog događaja u Parizu i tokom njegovog emitovanja u donjem dijelu ekrana uživo prikazivala činjenice o vazdušnom napadu, koji se dogodio u SAD 11. septembra 2001. godine.

Umjesto da pruži dodatne informacije o Notr Dam katastrofi, citirajući Wikipedia i Britanica izvore, sa kojima sarađuje, YouTube algoritam je izabrao potpuno pogrešan događaj i na potpuno pogrešan način ga povezao sa požarom u Parizu.

Napad na "bliznakinje" i katastrofa, koja je zadesila Notr Dam nemaju baš nikakve veze i to je naljutilo i jednu i drugu stranu.

Požar u Parizu nema veze sa terorizmom, nije unaprijed planiran napad, nije čak ni kriminalno djelo (makar ne još uvijek), niko nije stradao i predstavlja pravu kulturnu i istorijsku tragediju, dok je napad u Njujorku tragedija velikih razmjera i sušta suprotnost svemu što se dešava u Parizu.

YouTube je preporuku o napadu na "bliznakinje" pustio na većinu prenosa uživo iz Pariza i na taj način naljutio brojne korisnike, koji su kritikovali video mrežu. Ipak, YouTube još uvijek nije rekao šta se tačno desilo niti se izvinio zbog propusta.

Izvor: TODAY