latinica  ћирилица
16/04/2019 |  10:08 ⇒ 17/04/2019 | 08:03 | Autor: RTRS

NSRS nastavlja raspravu o Zakonu o lokalnoj samoupravi

Narodna skupština Republike Srpske nastaviće sutra raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama zakona o lokalnoj samoupravi. Ovom izmjenom, lokalnim zajednicama bi do kraja juna 2021. godine trebalo da bude produžen rok, nakon kojeg ne bi smjeli da imaju više od troje zaposlenih u administraciji, na hiljadu stanovnika.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Tok rasprave:

22.15 Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić istakla je večeras da 98 odsto lokalnih zajednica rješava pitanje broja zaposlenih.

- Podsjetiću da je viška zaposlenih, prije nekoliko godina, bilo u Trebinju, Bijeljini, Prnjavoru i lokalnim zajednicama gdje su vlast imali ili imaju PDP I SDS. Činjenica je da i sada rješavamo ono što je urađeno u tom periodu, što jeste cilj ovog zakonskog rješenja - rekla je Rešićeva u Narodnoj skupštini, reagujući na tvrdnje šefa Kluba poslanika SDS-a Miladina Stanića da zakonom vlast želi da opravda prekomjerno stranačko zapošljavanje u administraciji.

21.25 Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je večeras u parlamentu Srpske da je Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi produžen rok do 30. juna 2021. godine za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Rešićeva je istakla da se zakonskim rješenjem pruža mogućnost lokalnim zajednicama, koje su pokazale interes, da riješe pitanje usklađivanja broja zaposlenih i da ih 98 odsto radi na usklađivanju broja radnika.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić tvrdi da se navednim zakonom ne rješava problem viška radnika, nego se želi opravdati prekomjerno stranačko zapošljavanje u administraciji.

21.00  Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dijana Obradović rekla je večeras u Narodnoj skupštini da se Prijedlogom zakona o radio-amaterizmu uređuje ta oblast radi ostvarenja opšteg interesa u oblasti radio-amaterizmu, radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike, te da u Srpskoj ne postoji važeći propis o tome.

Potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić, koji je član Kluba poslanika Zajedno za BiH, rekao je tokom poslaničke rasprave o ovom zakonskom rješenju da bi prijedlog ovog akta trebalo povući, doraditi i i vratiti u skupštinsku proceduru zbog brojnih nedostataka.

Klub poslanika SDS-a predložio je amandmane u kojima se predlaže i da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, osim saglasnosti Ministarstva saobraćaja i veza i Saveza radio-amatera Srpske, daje mišljenje o upotrebi izvora elektromagnetnih polja, kao i da korištenje opreme i djelatnosti u svrhu širenja dezinformacija i panike kod građana bude novčano kažnjivo. 

19.20 Prijedlogom zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja propisana je zabrana korištenja solarijuma za lica mlađa od 18 godina i takva praksa prisutna je u zemljama EU i okruženja, rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na sjednici Narodne skupštine.

- U skladu sa razvojem savremenih tehnologija, moramo da odgovorimo na probleme koji se odnose na zaštitu zdravlja od nejonizujućih zračenja - rekao je Šeranić obrazlažući navedeno zakonsko rješenje.

18.20 Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je ponosan što će plata za oko 4.500 policajaca sa srednjom stručnom spremom i više stotina onih sa višom spremom uskoro biti povećana za 10 odsto.
 
- Ponosan sam na to da im je plata znatnije povećana poslije više od 10 godina. Insistirao sam da to budu policajci sa srednjom stručnom spremom koji nose posao i imaju najmanje plate. Oni zaslužuju povećanje - rekao je Lukač u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u MUP-u Srpske.

17.50 Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je važno da se povećavanjem plate pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova šalje poruka Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva da se policajci cijene i poštuju.

Žunić je rekao da će SNSD glasati za Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u MUP-u Srpske koji propisuje da policijskim službenicima sa srednjom i višom stručnom spremom pripada dodatna naknada u iznosu od 10 odsto prosječne plate u MUP-u, ostvarene u proteklom mjesecu.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da je ta stranka predložila zaključak prema kome bi Narodna skupština zadužila Vladu da u skupštinsku proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju s ciljem poboljšanja uslova za penzionisane radnike MUP-a tako da im se za penzioni osnov uzima pet godina staža sa najvećom osnovicom.

Šef Kluba poslanika NDP-a Dragan Čavić rekao je da su policajci, ali i drugi radnici sa srednjom stručnom spremom, dosta potcijenjeni.

17.05 Nastavljeno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske.

14.59 Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić rekao je da je povećanje plata policajcima u Srpskoj trebalo sprovesti i ranije i da će SDS podržati Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u MUP-u Srpske. Stanić je istakao da je neprimjereno što su u nekim bezbjednosnim agencijama BiH dvostruko veće plate.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić rekao je pred poslanicima da je bitno povećavati plate "plavim uniformama" jer je policija veoma važna za Srpsku.

Poslanik SDS-a Ivanka Marković rekla je da pored poboljšanja materijalnog položaja treba raditi i na vraćanju ugleda i digniteta policajaca u društvu koji je poljuljan nedavnim nemilim događajima u Banjaluci.

14.10 Šef Kluba poslanika DNS-a Darko Banjac rekao je da pripadnicima MUP-a treba povećati plate jer je policija bila i ostala posljednja linija odbrane Srpske.

- Ovo je prvi korak da pronađemo način da im i naredne godine povećamo plate - poručio je Banjac. 

Poslanik SDS-a Darko Babalj rekao je da svi podržavaju donošenje ovog zakona, ali da ne treba stati na ovome, već raditi na tome da plate budu dodatno povećane i što više izjednačene sa onima koje imaju policajci u regionu. Babalj je napomenuo da treba obratiti pažnju i na primanja penzionisanih policajaca, koji su branioci Srpske.

13.17 Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo izjavio je da će PDP podržati Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u MUP-u Srpske, koji predviđa povećanje naknade pojedinim policijskim službenicima.

- Dobar policajac je samo plaćen policajac. I dalje treba raditi na poboljšanju materijalnog položaja policajaca i za to će vlast uvijek imati podršku PDP-a - rekao je Bundalo.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da policajci zalužuju veće plate od onih koje imaju, s obzirom na uslove rada i težinu posla, ali da je licemjerno što neki opozicioni poslanici, poput Draška Stanivukovića, govore da su "plave uniforme" oštećene što im godinama plate nisu povećavane.

- Imali su plate u visini od oko 400 KM dok je bio PDP na vlasti - podsjetio je u replici Mazalica.

Njegov stranački kolega Obren Marković naglasio je da povećanje plata policajcima treba da podrže svi poslanici, bez obzira da li su vlast ili opozicija.

12.45 Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u MUP-u Srpske predviđeno da policijski službenici sa srednjom i višom stručnom spremom dobiju dodatnu naknadu od 10 odsto prosječne plate u MUP-u, ostvarene u proteklom mjesecu.

12.40 Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić rekla je da Srpska i BiH očekuju stav institucija i najviših zvaničnika Hrvatske o pitanju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić rekla je da je u ovoj godini predviđeno 1,8 miliona KM za rekonstrukciju osnovnih škola u Srpskoj. Istakla je da će timovi Srpske i Srbije u narednom periodu definisati i precizirati aktivnosti i zadatke kada je riječ o izgradnji Memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini. Trivićeva je rekla da je lani usvojeno idejno rješenje kompleksa i da se sprovode eksproprijacija i ostali poslovi da bi se relizovao taj projekat.

11.30 Potpredsjednica Vlade Srpske Srebrenka Golić rekla je da su Vladina potraživanja u kompaniji Birač, koja je u stečaju, prodata švajcarskoj kompaniji "Batagon" zakonito, te da je to urađeno i u saglasnosti sa Pravobranilaštvom Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je rekao da policija nije upotrijebila prekomjernu silu kada je riječ o prošlogodišnjim protestima grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine.

- Nije bilo tuče i gaženja djece i starica kako tvrde pojedini poslanici i ne znam ko može u to povjerovati. Nije bilo takvih prijava i to su bespotrebne laži - rekao je Lukač i dodao da se sprovodi disciplinski postupak protiv jednog policajca koji se tada ponašao neprimjereno.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević poručio je da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH konačno mora da u državni registar upiše javne univerzitete Srpske jer su za to stečeni svi potrebni uslovi.

- Ponoviću, Agencija na nivou BiH niz godina opstruiše taj proces i razlozi su politički s čime treba da se prestane - rekao je Rajčević. On je najavio je da će u narednom periodu biti organizovan program prekvalifikacije mladih kadrova u informaciono-komunikacionim tehnologijama za 100 polaznika.

11.01 Većina poslanika nije prihvatila zahtjev poslanika PDP-a Draška Stanivukovića da se sa dnevnog reda sjednice parlamenta povuku nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, nakon čega je usvojen dnevni red. Na sjednici je konstatovan prestanak mandata poslaniku SNSD-a Nikoli Špiriću, koji je delegat u Domu naroda Paramentarne skupštine BiH, a mandat je dodijeljen Nataši Radulović iz SNSD-a.

10.45 Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač odbacio je kao paušalne tvrdnje poslanika PDP-a Draška Stanivukovića i istakao da taj poslanik "nema dovoljno znanja da o tome govori, te etiketira ljude, što nije primjereno".

On je zamolio rukovodstvo Skupštine da upozori Stanivukovića zbog paušalnih ocjena i vrijeđanja, te ponovio da će MUP Srpske prihvatiti sve konstruktivne prijedloge da bi bila poboljšana zakonska rješenja.

---------------

Biće razmatrani i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim je predviđeno između ostalog, i formiranje rezervnog sastava policije Srpske.

On bi brojao 20 odsto od ukupnog broja aktivnih policajaca, koji bi bili aktivirani u slučaju potrebe. I dok iz Federacije već stižu primjedbe da je riječ o formiranju paravojske, a iz Vlade odgovaraju da su te primjedbe neosnovane, i da rezervni policijski sastav imaju i brojne zemlje u okruženju i Evropi.

Na predloženom dnevnom redu su i Nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru,o pečatima organa i institucija Republike Srpske i zaštiti od požara.

Na dnevnom redu su 22 tačke.