latinica  ћирилица
16/04/2019 |  13:49 ⇒ 15:52 | Autor: RTRS

Počeo Energetski samit u Neumu (FOTO)

Peti Energetski samit u Neumu počeo je uvodnim izlaganjima premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i Federacije BiH Fadila Novalića, te ambasadora SAD-a, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva u BiH i predstavnika EU.
Radovan Višković u Neumu - Foto: RTRS
Radovan Višković u NeumuFoto: RTRS

Samitu prisustvuje i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Foto: RTRS

U fokusu ovogodišnjeg samita je tranzicija energetskog sektora, platforma potencijala bio-mase u BiH, reforma sistema podsticaja obnovljivih izvora energije, te značaj energetske efikasnosti.

Energetski samit je mjesto susreta više od 650 učesnika i donosilaca odluka u reformi energetskog sektora u BiH.

U praksi, energetska tranzicija predstavlja sistemski prelazak sa konvencionalnih energetskih sistema na nove sisteme koji podrazumijevaju povećano učešće obnovljivih izvora energije, veće uštede energije i aktivniju ulogu potrošača energije.

Foto: RTRS

Riječ je o strukturnoj promjeni koja se događa širom svijeta i jedan je od zahtjeva EU energetske politike.

Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekat Investiranje u sektor energije, njemački GIZ putem projekata "Podsticanje obnovljivih izvora energije u BiH" i "Podsticanje energetske efikasnosti u BiH", te Ambasada Velike Britanije u BiH, uz pokroviteljstvo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.