latinica  ћирилица
16/04/2019 |  15:18 ⇒ 15:21 | Autor: SRNA

Lovac "Su-57" nosiće rakete dometa 1.500 kilometara

Novi ruski višenamjenski lovac pete generacije "Su-57" imaće funkciju bombardera koji će nositi raketu "H-50" sa nuklearnom bojevom glavom, čiji je domet 1.500 kilometara, tvrde američki vojni izvori.
Suhoj Su-57 (foto:sr.wikipedia.org) -
Suhoj Su-57 (foto:sr.wikipedia.org)

Internet portal "Avija" /avia.pro/,pozivajući se na izvještaj o nuklearnoj strategiji koji je pripremilo Ministarstvo odbrane SAD, navodi da će "Su-57" imati mogućnost upotrebe nuklearnog oružja. Prema ovom izvoru, Rusija intenzivno modernizuje oko 2.000 taktičkih nuklearnih bojevih glava koje će moći da budu lansirane sa brodova, aviona i artiljerijsko-raketnih jedinica Kopnene vojske. 

Istovremeno, internet portal "Ruske gazete" /rg.ru/ navodi da su američki stručnjaci uvjereni da će lovci pete generacije "Su-57" biti u stanju da nanesu "razarajuću štetu" na frontu.

Američki vojni stručnjak Dejv Majmdar, analitičar lista "Nacionalni interes", "gotovo je siguran" da će novi ruski nevidljivi lovac pete generacije biti upotrijebljen kao nosač nuklearnog oružja srednjeg dometa s ciljem proboja moćnog protivvazdušnog i protivraketnog štita potencijalnog protivnika.

On je tom prilikom rekao da je Moskva vrlo blizu mogućnosti da proizvede značajnu količinu savremenih taktičkih nuklearnih bojevih glava koje se mogu postaviti na krstareće rakete klase "vazduh-zemlja".