latinica  ћирилица
16/04/2019 |  15:43 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

"Poeziofon" u Banjaluci: Pritiskom na dugme, do poezije domaćih pisaca

U okviru programa "Proljeće u Banjaluci" ispred Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u funkciju je pušten "Poeziofon".

Djela Petra Kočića, Ive Andrića, Branka Ćopića, Јovana Dučića i Alekse Šantića, moći će te da čujete pritiskom na dugme "Poezofona" koji je zvanično u funkciju pustio gradonačelnik Banjaluke. Radojičić se odlučio poslušati pjesmu Alekse Šantića.

- Sam projekat ispunjava nekoliko ciljeva iz naše Strategije razvoja kulture. Radi se o promociji domaćih književnika, oživljanju malih prostora s obzirom na to da je sada ovaj manji prostor ispred Biblioteke obogaćen novim kulturnim sadržajem, a na svojevrstan način radi se i o promociji ćiriličnog pisma – kazao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ističući da se nada da će i novi poziv za programe iz kulture takođe ponuditi projekte u skladu sa ovim ciljevima.

Tehnički dio "Poeziofona" uradio je banjalučki Elektrotehnički fakultet sa ciljem popularizacije poezije, čitanja i književnosti uopšte.

- Osim prijatnog kutka za odmor, sjedenje i slušanje poezije, sadržaji na "Poeziofonu" su promjenjivi tako da ćemo u narednom periodu sadržaj popunjavati sa pričama, bajkama ili pjesmama. Osluškivaćemo naše sugrađane šta oni žele da čuju – rekla je direktorka NUB RS Ljiljana Petrović Zečić

Ona je dodala da je sam prostor osmišljen tako da bez obzira na radno vrijeme Biblioteke, "Poezifon" bude u funkciji i na usluzi građanima.