latinica  ћирилица
16/04/2019 |  16:12 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

U Drvaru otvorena konzularna kancelarija Generalnog konzulata Srbije

U Drvaru je otvorena konzularna kancelarija Generalnog konzulata Srbije sa sjedištem u Mostaru. Kancelariju je, u ime Ministartva spoljnih poslova Srbije, otvorio generalni sekretar Veljko Odalović.

U prisustvu brojnih zvanica, konzularna kancelarija danas je zvanično otvorena. Ovo je i poruka da srpski povratnici Livanjskog kantona imaju podršku da ovdje ostanu i opstanu, te da u Srbiji imaju maticu, a u Republici Srpskoj uporište, rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Veljko Odalović.

- Cilj nam je da se svi ovdje osjećaju još lagodnije još komfornije, da znaju da u ovoj kancelariji danas mogu da ostvare sve ono što su njihovi ciljevi, njihovi zahtjevi i njihova prava - dodao je Odalović.

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, izrazio je nadu da će saradnja biti uspješna.

- Mi ćemo se na svaki mogući način truditi da pomognemo ovaj narod, prije svega u kulturnom, ekonomskom, a potom i svakom drugom smislu - kaže Đorđević.

Osim lakšeg obavljanja adminstrativnih poslova, konzularna kancelarija u Drvaru simbol je jake veze sa maticom Srbijom. Načelnica opštine Drvar Dušica Runić, dodala je da je otvaranje ove kancelarije još jedan od dokaza da je ostanak i opstanak srpskog naroda na ovom području zagarantovan.

Danas je i zvanično podnesen prvi zahtjev za državljanstvo u novootvorenoj konzularnoj kancelariji Srbije. Njega je podnio poslanik u skupštini kantona 10 i delegat u Domu naroda FBiH-a Goran Broćeta.

Novootvorena konzularna kancelarija u Drvaru od velikog je značaja za sve srpske povratnike u ovaj dio Federacije BiH. Kako je istaknuto, ova kancelarija u Drvaru doprinijeće daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa Srbije i BiH, ali i jačanju kontakata Srba sa maticom, u okviru saradnje privrednih, naučnih, kulturnih, informativnih i sportskih organizacija.

Јedna od poruka je i da će Srbija i dalje nastaviti sa pomaganjem i podrškom Srbima u regionu kroz brojne projekte, koji doprinose očuvanju nacionalnog jezika, kulture i običaja, a konzularna kancelarija biće zapravo spona Srba iz ovog dijela Federacije sa maticom.

Pored Generalnih konzulata Srbije u Banjaluci i Mostaru, konzularna kancelarija otvorena je u Trebinju, a od danas, postoji i u Drvaru.