latinica  ћирилица
16/04/2019 |  16:42 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Kostajnica: Voda za piće zamućena, izdato upozorenje potrošačima

Zbog dotrajale vodovodne mreže u Kostajnici su izdata su upozorenja za potrošače, zbog zamućenosti vode za piće. U "Komunalnom preduzeću" kažu da je neophodna sanacija i da posljednji nalaz Instituta za javno zdravstvo potvrđuje da je voda u ovoj opštini ispravna za piće.

Proteklih dana obilne kiše zamutile su vodu na kostajničkom izvorištu Mravopolje. Do zamućivanja vode došlo je tokom protekla dva mjeseca u nekoliko navrata i zbog dotrajale mreže.

Posljednji nalaz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske potvrdio je da je kostajnička voda trenutno mikrobiološki i fizičko-hemijski ispravna za piće. To potvrđuju i u kostajničkom "Komunalnom preduzeću".

- Izvješataj o rezultatima ispitivanja uzorka vode za piće kaže da je voda iz našeg vodovodnog sistema bezbjedna po zdravlje krajnjih korisnika. Uzet je i novi uzorak i mi čekamo analizu - istakla je Milena Gavrilović, referent za komercijalne i GIS poslove u KP „Komunalno“ ad Kostajnica.

Međutim, problem postoji i dalje. Do zamućivanja vode u Kostajnici dolazi zbog starosti i pucanja cijevi na glavnom transportnom vodu, koji prolazi glavnom ulicom, u dužini od oko dva i po kilometra, ali i dotrajalosti cijevi na izvorištu. Tokom prethodne obnove sistema, ovaj dio mreže nije saniran, tvrde u ovom preduzeću.

- Taj projekat jeste obuhvatio većinu mreže, ali nije obuhvatio dio kroz glavnu ulicu na potezu od nekih dva kilometra i to nam je najveći problem jer tim putem prolaze teška teretna vozila, sliježe se tlo, a cijevi su stare - ističe direktor KP "Komunalno" Efraim Podinović.

Zbog stečenih dugovanja, ovom kostajničkom predzueću blokiran je račun od marta prošle godine. Radinicima duguju četiri plate, ističe rukovodstvo "Komunalnog preduzeća".