latinica  ћирилица
16/04/2019 |  17:38 ⇒ 17:38 | Autor: SRNA

Vučić: Mjere protiv Prištine oko Đurđevdana, ako ne ukine takse

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pred Srbijom težak period po pitanju Kosova i Metohije i da očekuje ogromne pritiske da Beograd prizna kosovsku nezavisnost, a da ništa ne dobije, te najavio za Đurđevdan, 6. maja, mjere protiv Prištine, ako ne ukine takse na robu iz centralne Srbije.
Aleksandar Vučić (Foto: Rade Prelić) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Foto: Rade Prelić)Foto: TANЈUG

- Pritisci će biti sve žešći, tražiće punu nezavisnost, bez bilo čega za Srbiju, na celovitoj teritoriji nezavisnog Kosova. I da treba da budemo srećni što su uveli poseban tribunal za zločine Srba i seksualne zločine. Podržavaće unutrašnje elemente da smanje snagu srpske države, da dođu lakše do tog cilja - rekao je Vučić.

Vučić je nakon sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke, čiji je predsjednik, rekao na sjednici proširenog sastava Izvršnog odbora i Glavnog odbora u Sava centru u Beogradu, da on neće prihvatiti nastavak razgovora sa Prištinom bez ukidanja taksa, kakvi god pritisci bili.

- Gotovo šest mjeseci čekamo da oni takse povuku, da se smiluju iz međunarodne zajednice i da zamole svoje čedo da ukinu takse, ali ništa se nije dogodilo, naprotiv - naveo je on.

Vučić je rekao da dolaze iz međunarodne zajednice u Beograd i insistiraju da Srbija nešto uradi da odobrovolji Albance da ukinu takse, da Beograd ne radi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

- Traže da mi ne radimo na kampanji povlačenja priznanja, jer normalno je da Albanci traže priznanje, a nije normalno da mi tražimo povlačenje. Danas nam kompromis niko više i ne nudi, smatraju da su napravili dogovor u međunarodnoj zajednici i jedino traže od nas priznanje Kosova, a nas će da pitaju jedino da li će kukuruz biti žut ili malo žući -dodao je Vučić.

On je dodao da će u narednim danima razgovarati i sa kineksim i ruskim predsjednikom, kada se sretnu u Pekingu, a nakon toga odlazi u Berlin, gdje predstoje teški sastanci sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

- U Berlinu ne očekujem ništa dobro. Јedino očekujem da njihovi stručnjaci kažu zahtev za nekim novim formatom i dijalogom gdje cilj treba da bude priznanje nezavisnosti Kosova, a Srbi da ne dobiju ništa ili da dobiju samo ljudska prava - rekao je Vučić.

On je dodao da će od Srbije biti traženo da uđe u razgovore, a da Albanci ne ukinu takse.

- Po cenu, ne onu koju treba da plati Srbija, nego ja lično, neću prihvatiti da nastavimo bilo kakve razgovore bez ukidanja taksa, bez obzira na pritiske i šta god se dešavalo. A to što kažu - dođite da definišemo cilj razgovora, a to je nezavisno Kosovo, a vi Srbi da ne dobijete ništa - to slobodno okačite mačku o rep. Јa to neću da uradim, ja jesam za razgovore i kompromis - rekao je Vučić.

On je najavio da će SNS zakazati oko Đurđevdana posebnu sjednicu Glavnog odbora SNS, gdje će izaći sa mjerama Srbije protiv Prištine, kada se navršava tačno šest mjeseci od uvođenja prištinskih taksa, ali da će se pobrinuti za Srbe na Kosmetu.

- Onima koji su naučili da zovu telefonom i da prijete, ako se Srbi brane, a šest mjeseci nas tuku, ostaviše nas u modricama i krvavih dana, moj odgovor je - nemojte da zovete, nisam dostupan. Srbija ima pravo na svoje dostojanstvo, ponos i obraz - rekao je Vučić.