latinica  ћирилица
16/04/2019 |  17:47 ⇒ 20:52 | Autor: SRNA

Petrović: U narednih 10 godina 1,25 milijardi evra za energetske projekte

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da će Elektroprivreda u narednih 10 godina investirati 1,25 milijardi u projekte hidroelektrana, vjetroelektrana i solarnih elektrana, što će donijeti velike benefite Republici Srpskoj.
Luka Petrović - Foto: klix.ba
Luka PetrovićFoto: klix.ba

Petrović je novinarima na Energetskom samitu u Neumu izjavio da Elektroprivreda Republike Srpske ima ogromni potencijal.

- Mi smo se u našem akcionom planu opredijelili da u narednih 10 godina, do 2030. izgradimo 1.000 megavata instalisane snage iz obnovljivih izvora, vode, sunca i vjetra. To je i najvažniji zahtjev Energetske zajednice, da se što više razvijaju ti potencijali koji u Republici Srpskoj nisu iskorišteni - rekao je Petrović.

On je naglasio da Elektroprivreda Republike Srpske ima spremne projekte.

- Ubijeđen sam da ćemo uz podršku Vlade Republike Srpske i evropskih fondova uspješno realizovati projekte kao što je solarna elektrana u Trebinju 100 megavata, vjetropark Hrgud 50 megavata, te hidroelektrane Gornja Drina, Dabar, Dubrovnik, HE na Bistrici, HE Cijevna tri i mnoge druge - naveo je Petrović.

On je naglasio da je vrijednost ovih investicija oko 1,25 milijardi evra i da će Elektroprivreda Republike Srpske u tim projektima učestvovati sa oko 15 odsto.

- To će značiti siguran izvoz električne energije iz Elektroprivrede Republike Srpske, a to znači siguran prihod, nova radna mjesta, ostanak ljudi na ovim prostorima, pomoć lokalnim zajednicama gdje se projekti rade, razvoj izvođača i podizvođača radova. To je veliki potencijal - dodao je Petrović.