latinica  ћирилица
16/04/2019 |  18:16 | Autor: SRNA

Savjet bezbjednosti traži hitan dogovor o prekidu vatre u Libiji

U britanskom nacrtu rezolucije predstavljenom Savjetu bezbjednosti UN zahtijeva se hitno uspostavljanje prekida vatre u Libiji nakon što su snage lojalne generalu Kalifi Haftaru pokrenule ofanzivu na Tripoli.
Savjet bezbjednosti - Foto: Getty Images
Savjet bezbjednostiFoto: Getty Images

U tekstu rezolucije u koji je uvid imala Agencija Frans pres, navodi se da ofanziva Haftarove Libijske nacionalne armije "ugrožava stabilnost Libije i mogućnist uspjeha političkog dijaloga ostvarenog posredovanjem UN i postizanje političkog rješenja krize".

- Savjet bezbjednost zahtijeva od svih strana u Libiji da odmah rade na deeskalaciji situacije, da postignu dogovor o prekidu vatre i da se uključe u razgovore sa UN kako bi se osiguralo puno i sveobuhvatno primirje širom te zemlje - ističe se u tekstu nacrta rezolucije

Nije poznato da li će članice Savjeta bezbjednosti glasati o nacrtu rezolucije ali diplomate su zatražile brži postupak za spriječavanje izbijanja većih sukoba u Tripoliju.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je ranije da je od početka sukoba blizu Tripolija poginulo više od 140 ljudi, dok je najmanje 610 ranjeno.