latinica  ћирилица
16/04/2019 |  18:51 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Mladi fizičar iz Rogatice nada se učešću na Olimpijadi iz fizike u Izraelu

BiH olimpijada mladih fizičara biće održana naredne subote na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Јedan od mladih talenata je i Velimir Ristić, maturant rogatičke gimnazije, koji se nada i učešću na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Izraelu.

Do bh. olimpijade fizičara Velimir je došao osvajanjem prvog mjesta na regionalnom, te odličnim znanjem i rezultatom na republičkom takmičenju iz fizike. Uz nesumnjiv talenat potreban je i rad, ali za ovog mladića fizika je ljubav i zadovoljstvo.

- Јoš od osnovne škole idem na takmičenja. Ljubav prema fizici moj trud i rad čini lakšim nego kada bih radio nešto za šta ne osjećam toliku ljubav. Svako takmičenje je novo iskustvo, svake godine je sve lakše, prepoznajete ekipu od ranije, a razvijate i svoju sposobnost u rješavanju zadataka - priča Velimir.

Kad Velimir govori o fizici, zakoni ove egzaktne nauke postaju jednostavni poput igre. To nije promaklo njegovom profesoru, pa ne žali truda da ga što bolje pripemi za još jedno u nizu takmičenja, bh. olimpijadu.

Programiranje, kao praktična strana primjenjene fizike ili fizika kao nauka, dilema je o kojoj Velimir mora odlučiti uskoro, jer predstoji matura i upis na fakultet.

- Maturski ispit, što je dobro, je iz fizike, tako da mi je ovo dodatno iskustvo koje ću primijeniti pri izradi maturskog rada. Oslobođen sam dodatnih obaveza - kaže mladi fizičar.

Ali ne slučajno, jer i ostale Velimirove ocjene to zaslužuju. Vukovac je i ozbiljan konkurent za učenika generacije rogatičke gimnazije, a pri tom omiljen i angažaovan u društvu i sportu.