latinica  ћирилица
16/04/2019 |  19:10 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Samit u Neumu: U narednih 10 godina biće investirano 1,25 milijardi u elektrane

U Neumu je počeo Peti energetski samit o energetskoj tranziciji BiH, na kojem je 650 učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH i inostranstva. Prvog dana prisutnima je potencijale i viziju ulaganja u obnovljive izvore Republike Srpske predstavio predsjednik Vlade Radovan Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je potrebno što više ulagati u obnovljive izvore energije i da u toj oblasti vidi i zamajac privrede Republike Srpske i BiH. Rekao je da Srpska ima velike potencijale i da investicioni ciklus treba da počne u što kraćem roku.

- Mi imamo potencijale da možemo proizvoditi električnu energiju iz hidrocentrala, vjetroelektrana, sunčevih solarnih panela... Sve su to potencijali koje Republika Srpska i BiH imaju više nego mnoge evrospke zemlje - rekao je Višković u obraćanju na Energetskom samitu u Neumu.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da je energija pitanje svih pitanja. On je naglasio da će mandat naredne Vlade FBiH biti obilježen energijom, ali i da predstoji još puno posla da se sredi stanje u energetskom sektoru kroz zakone i restrukturisanje energetskog sektora.

- Mi nemamo puno termoelektrana, pet-šest, ali zagađuju vazduh kao 200 evropskih. Ne smijemo povećavati broj termoelektrana. Put je jasan - treba ići ka obnovljivim izvorima energije - rekao je Novalić i dodao da isto tako, kad je riječ o strukturi samih izvora, BiH ima povoljan odnos zbog prisustva voda.

Јedan od prioriteta Republike Srpske je da u narednoj deceniji, po standardima Evropske unije, izgradi energetske objekte, vrijedne milijardu i 250 miliona evra, rekao je generalni direktor Elektroprivrede Luka Petrović. Srpska bi, u poslove koji će značiti više izvoza, bolji životni standard i čistiju životnu sredinu, trebalo da uloži 15 odsto tih sredstava i pronađe sufinansijere u evropskim fondovima i bankama.

- Opredijelili smo se da u narednih 10 godina izgradimo 1.000 megavata instalisane snage iz obnovljivih izvora. Tu mislim na vodu, sunce i vjetar - dodao je Petrović.

Resorni ministar Petar Đokić je na Samitu rekao da je Srpska upravo potpisala koncesioni ugovor sa kompanijom koja će izgraditi vjetroelektranu Grebak kod Nevesinja, kapaciteta 50 megavata. Energija iz ovog i ostalih objekata Srpske biće prodavana po pravnim propisima usklađenim sa zahtjevima Evropske unije.

- Ti zahtjevi se odnose na razdvajanje snabdjevača i ditributera. To će biti i izvjesni trošak za nas, ali moramo biti svjesni da velikih reformi nema bez ulaganja finansisjkih sredstava - istakao je Đokić.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Haldun Sino kaže da će Samit, na kojem je 650 učesnika iz BiH i inostranstva, doprinijeti reformi koja zahtijeva donošenje velikog broja zakona i saradnju entitetskih vlasti i zajedničkih institucija.

Peti energetski samit, kojem prisustvuju domaći i inostrani donosioci najvažnijih odluka u energetskom sektoru, završava rad u četvrtak.