latinica  ћирилица
16/04/2019 |  20:16 | Autor: SRNA

Brisel upozorava Vašington

EU je upozorila Vašington da bi bilo kakav postupak koji bi omogućio američkim državljanima da tuže strane firme koje posluju na Kubi mogao dovesti do tužbe pred Svjetskom trgovinskom organizacijom i niza kontra zahtjeva pred evropskim sudovima.
Zastave SAD i EU - Foto: Getty Images
Zastave SAD i EUFoto: Getty Images

EU je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da okonča suspendovanje dijela Zakona Helms-Bartona koji omogućuje slične tužbe, koje bi sudu mogli podnositi Amerikanci kubanskog porijekla.

Agencija Rojters imala je uvid u pismo koje su američkom državnom sekretaru Majku Pompeu poslale visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom.

Zvaničnici EU pozvali su Vašington da poštuje sporazum iz 1998. godine koji omogućuje neprestano izuzeće od tužbi evropskim kompanijama i građanima a da evropski blok neće podnositi tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

- Ukoliko ovaj uslov ne bude ispunjen, EU će morati da iskoristi sve načine, uključujući i saradnju sa ostalim međunarodnim partnerima, da zaštiti svoje interese. EU razmatra i moguće podnošenje tužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji - ističe se u pismu koje je datirano na 10. april.

U pismu se dodaje da sudovi u EU imaju ovlaštenje koje će kompanijama iz evropskog bloka omogućiti pokrivanje toškova uzrokovanim tužbama zbog Kube