latinica  ћирилица
16/04/2019 |  20:32 ⇒ 21:13 | Autor: SRNA

Pale: Počela aprilska Filmoteka

Filmom američkog reditelja Elija Kazana "Na dokovima Njujorka", koji govori o mafijaškom nasilju i korupciji, sa Marlonom Brandom u glavnoj ulozi, večeras je na Palama počela trodnevna "Filmoteka" koju organizuje Kinoteka Republike Srpske.
Snježan Lalović - Foto: SRNA
Snježan LalovićFoto: SRNA

Direktor Kinoteke Srpske Snježan Lalović rekao je novinarima da gdje god Kinoteka prikazuje svoje filmove, da li to bio Doboj, Rogatica, Pale ili druge sredine, uvijek je u službi popularizacije filmske umjetnosti.

On je dodao da će se tri dana prikazivati filmovi svjetskih velikana, prije svega misli na glumce Marlon Branda, Al Paćina i Entoni Hopkinsa.

- Namjera Kinoteke jeste da i ubuduće popularizuje film bio on igrani, dokumentarni, strani ili domaći, tako da pažljivo biramo koji će to biti i da to budu ostvarenja koja nose u sebi ne samo zabavu, nego i jasnu veliku dozu umjetnosti jer film je umjetnost - istako je Lalović.

Filmski arhivista Kinoteke Boris Čvoro rekao je da je prikazan film Elija Kazana iz 1954. godine koja je slavnom glumcu Marlonu Brandu donijela i prvog Oskara u karijeri.

- Riječ je o antologijskoj krimi-melodrami o mafijaškom nasilju i korupciji među lučkim radnicima na dokovima Menhetna i Bruklina. Film je impresivno ostvarenje koje je 1955. godine od 12 nominacija za Oskara ovjenčano sa osam, uključujući one za najbolji film, režiju, scenario, glavnu mušku i sporednu žensku ulogu - naglasio je Čvoro.

On je dodao da će publika sutra moći pogledati američku dramu "Miris žene", Martina Bresta iz 1992. godine, sa Al Paćinom i Krisom O`Donelom u glavnim ulogama koji govori o siromašnom srednjoškolcu, slijepom ratnom veteranu, o prijateljstvu i izdaji.

Posljednje večeri u četvrtak, 18. aprila, na programu je film DŽejmsa Ajvorija "Ostaci dana", snimljen 1993. godine, prema istoimenom romanu nobelovca Kazua Išigura, britanskog pisca japanskog porijekla, sa Entoni Hopkinskom i Emom Tompson u glavnim ulogama.

Iako nominovan za Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu, Hopkinsu nije pripala nagrada za ovaj film, ali je Oskara dobio za ulogu Hanibala Lektora u filmu "Kad jaganjci utihnu" 1991. godine.

"Filmoteka" će se održavati u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale s početkom u 19.00 časova, a ulaz je besplatan.